App store  Google play

Download de gratis GGZ app

Menu

banner-ADHD

Banner Klik kaart

Dutch Arabic English Polish Turkish

Snel afgeleid, druk, impulsief moeite hebben met plannen. Kinderen met ADHD vinden het moeilijk om hun aandacht vast te houden en zich niet door allerlei prikkels uit de omgeving te laten afleiden.

Hyperactiviteit

Ze zijn, vooral op jongere leeftijd, voortdurend in beweging. Ze zijn vaak snel opgewonden en gefrustreerd. Vaak voelen zij een grote onrust van binnen. Stil zitten en rustig zijn kost ongewoon veel energie.

Impulsiviteit

Zij doen voordat ze denken. Ze houden zich niet (ook niet onbewust) bezig met de gevolgen van hun gedrag; de 'remfunctie' ontbreekt.

Regelfuncties

Ze vinden het moeilijk te plannen, en om hun emoties, motivatie en alertheid te reguleren en eerdere ervaringen te laten meespelen bij beslissingen en verwachtingen over de toekomst. Ze reageren daardoor ook anders op beloning en straf.

Behandeling

Als het vermoeden bestaat dat uw kind ADHD heeft, dan willen we graag dat u en uw kind een aantal vragenlijsten thuis invullen die de behandelaar bekijkt. Dit vragen we ook aan de school van uw zoon of dochter. Vervolgens krijgt u een intakegesprek.

Soms krijgt uw kind nog aanvullende onderzoeken bijvoorbeeld naar intelligentie of naar persoonlijkheid.

Vervolgens bespreekt de behandelaar met u en uw kind de diagnose en het behandelvoorstel. Meestal bestaat dit uit uitleg en medicatie. We vertellen wat ADHD is en hoe u en uw zoon of dochter ermee om kunnen gaan. Voor u gebeurt dit in een groep met andere ouders. Soms is het nodig dat uw kind medicijnen neemt.

Na ongeveer een half jaar kijken we hoe het gaat en of uw kind nog behandeling bij ons nodig heeft. Mogelijk kan de huisarts deze overnemen. Hij doet dan ook de medicatiecontrole.

Familie

Zeker bij kinderen op de basisschool betrekken wij de ouders zeer nauw bij de behandeling. Als uw kind ouder is, richt de behandeling zich meer op hem of haar zelf en betrekken wij u in overleg.

Wij maken een onderscheid tussen enkelvoudige ADHD en complexe ADHD (met comorbiditeit). Bij enkelvoudige ADHD wordt na intake, diagnostiek en kortdurende behandeling, de cliënt gemiddeld binnen een half jaar terugverwezen naar de eerste lijn.

© 2014 GGZ Oost Brabant | Disclaimer ISO9001

Ga naar boven

Achtergrond-oranje