App store  Google play

Download de gratis GGZ app

Menu

banner-angst-volwassen

Banner Klik kaart

Dutch Arabic English Polish Turkish

Wat is een angststoornis bij volwassenen?

Angststoornissen is een verzamelnaam van verschillende soorten angst. We onderscheiden bijvoorbeeld een fobie, paniekstoornis, dwangstoornis, algemene angststoornis en separatie angststoornis.

Angst is een gevoel dat optreedt bij dreigend gevaar. De emotie ontstaat als het welzijn van een persoon direct wordt bedreigd, maar ook als een persoon een situatie als bedreigend ervaart.

Als u zoveel last heeft van uw klachten dat u niet goed meer kunt functioneren in uw dagelijks leven, is er sprake van een angststoornis.

Angststoornissen zijn in de psychiatrie de meest voorkomende aandoeningen. Sommige van deze aandoeningen worden fobie genoemd. Het gemeenschappelijke kenmerk van angststoornissen, is dat er sprake is van angst. Mensen kunnen zo angstig zijn dat het hun leven ontregelt.

Angststoornis bij ouderen
Bij ouderen neemt de kans op lichamelijke ziekte toe en daarmee ook het gebruik van medicatie. Angststoornissen vertonen een duidelijke samenhang met een lichamelijke ziekte.

Behandeling

De behandeling kan o.a. bestaan uit gesprekstherapie, uitleg over de aandoening, medicatie, maar ook runningtherapie of mindfulness. Hoe uw behandeling er precies uitziet, hangt af van het soort angststoornis dat u heeft, hoe ernstig de klachten zijn en hoe lang u deze al heeft.

Om een goed beeld te krijgen van uw situatie, uw problemen en de doelen die u graag wilt bereiken krijgt u een intakegesprek met een behandelaar. Ook vragen wij u enkele vragenlijsten in te vullen. Deze geven ons informatie over uw situatie en de ernst van uw klachten.

Als er na het intakegesprek nog onduidelijkheid is, krijgt u soms aanvullende onderzoeken, zoals persoonlijkheidsonderzoek door een psycholoog of een psychiatrisch onderzoek door een psychiater.

Hoe uw behandeling er precies uitziet, hangt af van (de ernst van) uw klachten en hoe lang u deze al heeft. Uw behandeling kan bestaan uit de volgende onderdelen:

  • Uitleg over angststoornissen en hoe u hier mee om kunt gaan
  • Hulp bij het structureren/invullen van uw dag
  • Begeleiden bij het regelen van praktische zaken
  • Gesprekstherapie
  • Medicatie
  • Andere vormen van behandeling, zoals mindfulness of runningtherapie.

© 2014 GGZ Oost Brabant | Disclaimer ISO9001

Ga naar boven

Achtergrond-oranje