App store  Google play

Download de gratis GGZ app

Menu

banner-bordeline

Banner Klik kaart

Dutch Arabic English Polish Turkish

Wat is borderline bij volwassenen?

Mensen met borderline zijn enorm impulsief, denken vaak zwart-wit, reageren extreem. Relaties zijn moeilijk te onderhouden, en wisselen ook sterk. Ook de ideeën en gedachten die ze over zichzelf hebben, wisselen sterk. Er worden geen verschillende typen borderline persoonlijkheidsstoornissen onderscheiden.

Mensen met borderline kunnen echter wel verschillen in de mate waarin ze bepaald gedrag vertonen.

Behandeling

Elke behandeling vindt plaats en is afgestemd op aard en ernst van uw klachten en op uw motivatie en werkvraag. Behandeling van borderline vraagt tijd en vergt een grote inzet, is vaak zwaar, maar kan ook veel opleveren.

Voordat uw behandeling start, krijgt u een aantal gesprekken en onderzoeken (d.m.v. vragenlijsten).

Vervolgens bespreekt uw behandelaar met u de diagnose en krijgt u advies over de behandeling (behandelplan). Soms is nog aanvullend onderzoek nodig en als er sprake is van een crisis, gaan we deze eerst deze aanpakken, voordat u met de reguliere behandeling begint.

De behandeling vraagt een grote inzet, is vaak zwaar, maar kan ook veel opleveren. Uw motivatie is van groot belang voor het slagen hiervan.

Behandeling

Behandelingen zijn er vooral op gericht om symptomen te verminderen en om meer grip te krijgen op uw gedachten en gevoelens en anderen te leren begrijpen zodat u effectief kunt reageren op gebeurtenissen in uw leven. Er zijn diverse behandelingen die verschillende doelen hebben, zoals:

  • Het verminderen van sommige symptomen van borderline. Een voorbeeld hiervan is een sociale vaardigheidstraining (VERS).
  • Het verbeteren van processen in de hersenen. Hiervoor worden medicijnen gebruikt. Bijvoorbeeld medicijnen die de impulsiviteit verminderen of meer evenwicht in het gevoelsleven brengen, vooral doordat ze depressieve en angstige gevoelens verminderen.

De behandeling is over het algemeen langdurend, meestal één tot enkele jaren.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlGGZ Oost Brabant is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

© 2014 GGZ Oost Brabant | Disclaimer ISO9001

Ga naar boven

Achtergrond-oranje