App store  Google play

Download de gratis GGZ app

Menu

banner-boulimia-nervosa-volwassenen

Banner Klik kaart

Dutch Arabic English Polish Turkish

Anorexia en boulimia zijn eetstoornissen. Jongeren met anorexia nervosa onderdrukken hun eetlust, hebben gestoord eetgedrag en zijn bang om aan te komen. Vaak vinden zij zichzelf te dik, zelfs als ze heel dun zijn. Bij boulimia hebben zij ook eetbuien met controleverlies en proberen ze het gewicht kwijt te raken door braken, laxeren en overmatig bewegen. GGZ Oost Brabant behandelt jongeren van 14-17 jaar met anorexia en boulimia.

Behandelingen

Wat staat mij te wachten?

Als je bent doorverwezen naar de GGZ Oost Brabant, krijg je eerst een intakegesprek samen met je ouders. Hierna kom je  in een groep die je voorbereidt op je behandeling: de pretherapiegroep. Hier werk je aan je motivatie om je eetprobleem aan te pakken. Dit doe je door de voor- en nadelen van je probleem op een rijtje te zetten, er (te leren) over te praten en door opdrachten te maken. Verder krijg je een lichamelijk en psychologisch onderzoek.

De behandeling

Na de pre-therapiegroep begint je behandeling. Twee middagen per week kom je naar ons centrum voor eetstoornissen in Helmond. Hier leer je om weer normaal te eten en te bewegen, op gewicht te komen en weer plezier te beleven aan je lichaam. Veel jongeren met anorexia of boulimia hebben last van onzekerheid, perfectionisme en dwanggedachten. Deze zaken komen aan bod tijdens de groepstherapie, die je volgt samen met leeftijdgenoten die in dezelfde situatie zitten. Therapie in een groep heeft als voordeel dat je herkenning kunt vinden bij elkaar en elkaar kunt steunen.

Aanvullend of in plaats van (groeps)behandeling worden (intensieve) ambulante behandelingen  aangeboden.

Hoe lang duurt mijn behandeling?

Je zit eerst enkele maanden in de pre-therapiegroep. De behandeling zelf is opgebouwd uit 2 of 3 periodes (afhankelijk van hoe het gaat) van 4 maanden.

Ouders en verzorgers

Wij betrekken altijd je ouders of verzorgers bij de behandeling. Zij krijgen een oudercursus of ouderbegeleiding. Op indicatie vinden er relatiegesprekken en gezinsgesprekken plaats. Ook kunnen wij thuis begeleiding geven.

Klaar met de behandeling, en dan?

Wij hebben een nazorgprogramma om je te helpen de bereikte resultaten vast te houden terwijl je weer je ‘normale’ leven oppakt. Deze helpen je om ervoor te zorgen  dat je het bereikte resultaat houdt en niet opnieuw problemen met eten krijgt. Ook is er de mogelijkheid hiervoor een beroep te doen op een hulpverlener in (de buurt van) jouw woonplaats.

© 2014 GGZ Oost Brabant | Disclaimer ISO9001

Ga naar boven

Achtergrond-oranje