App store  Google play

Download de gratis GGZ app

Menu

banner-dwangstoornissen-volwassenen

Banner Klik kaart

Dutch Arabic English Polish Turkish

Kinderen met een obsessief-compulsieve stoornis hebben last van steeds terugkerende dwanggedachten en/of dwanghandelingen.
De dwanggedachten kunnen angst veroorzaken en kunnen daarom leiden tot dwanghandelingen om de angsten te verminderen. Een dwangstoornis heeft daardoor vaak veel invloed op het dagelijks leven, sociale activiteiten en op relaties met anderen.
Iedereen heeft wel eens last van nare gedachten of doet wel eens iets twee keer achter elkaar omdat hij twijfelt of het de eerste keer wel goed is gegaan. Er is pas sprake van een dwangstoornis als iemand minimaal een uur per dag dwanggedachten heeft of dwanghandelingen uitvoert.

Behandelingen

Onze behandeling van een dwangstoornis bestaat meestal uit twee onderdelen:

  • Therapie in de vorm van gesprekken, oefeningen en huiswerkopdrachten en uitleg geven over de aandoening en hoe daar mee om te gaan.
  • Als er meer problemen zijn bieden wij op maat aanvullende zorg. Hierbij kunt u denken aan medicatie, ouderbegeleiding of ondersteuning thuis.

Therapie en uitleg

We willen eerst een goed beeld krijgen van wat er precies aan de hand is. Daarom vragen wij u en uw kind als het 12 jaar of ouder is, om een aantal vragenlijsten (thuis) in te vullen. Daarna volgt er een intakegesprek, zodat we nog meer informatie krijgen over de problemen die spelen en uw vragen om hulp.

Als na het intakegesprek nog niet goed duidelijk is wat er aan de hand is, krijgt u kind mogelijk meer onderzoeken, bijvoorbeeld een observatie, psychologisch en/of psychiatrisch onderzoek. Vervolgens volgt de diagnose en een voorstel voor de behandeling. We bespreken dit met u en uw kind.

Ouders

Zeker bij kinderen op de basisschool betrekken wij u als ouders zeer nauw bij de behandeling. Tijdens de behandeling leert u met uw zoon of dochter en zijn of haar klachten omgaan.

Als het kind ouder is, richt de behandeling zich meer op hem/haar zelf en betrekken we u alleen in overleg met hem of haar actief bij de behandeling.

© 2014 GGZ Oost Brabant | Disclaimer ISO9001

Ga naar boven

Achtergrond-oranje