App store  Google play

Download de gratis GGZ app

Menu

banner-schizofrenie

Banner Klik kaart

Dutch Arabic English Polish Turkish

Van schizofrenie is sprake als iemand een langdurige psychose of meerdere psychosen heeft doorgemaakt en in de tussenliggende periodes niet goed functioneert. Een psychose is een toestand waarbij iemands contact met de werkelijkheid ernstig verstoord is. Iemand ziet bijvoorbeeld beelden of hoort stemmen die er voor anderen niet zijn. Of iemand is ervan overtuigd dat hij wordt achtervolgd. Mensen in een psychose leven in hun eigen werkelijkheid.

Behandeling

Schizofrenie is niet te genezen, maar meestal wel goed te behandelen. Met medicijnen en therapie lukt het vaak controle te krijgen over de ziekte en te leren om gebruik te maken van de capaciteiten en mogelijkheden die overblijven. Lotgenotencontact en zelfzorg zijn daarbij ook belangrijk.

Behandeling met medicijnen

Tijdens en vlak na een acute, psychotische fase spelen medicijnen een belangrijke rol in de behandeling van schizofrenie.

De belangrijkste medicijnen zijn antipsychotica. Deze moeten de psychotische symptomen die u heeft, zoals angst, verwarring en wanen verminderen. Ook hebben ze een kalmerende werking.

Kwetsbaarheid

Als het lukt om de ziekteverschijnselen te behandelen dan blijft er altijd nog een zekere gevoeligheid bestaan. Met die kwetsbaarheid moet u leren omgaan, maar ook de mensen in uw omgeving. Bij elke cliënt moet goed in kaart gebracht worden welke verschijnselen zich voordoen en op welke gebieden het functioneren verminderd is. Zonder informatie van familieleden en betrokkenen is dit bijna onmogelijk. Het tegengaan van de ziekteverschijnselen, waarbij medicijnen een belangrijke rol spelen, vereist van u, uw familie en de behandelaar een grote mate van samenwerking.

Psychologische behandeling

Aanvullend op de medicijnen kunt u psychologische begeleiding krijgen.

Er bestaan verschillende psychologische behandelingen van schizofrenie, zoals cognitieve gedragstherapie, psycho-educatie (uitleg over de ziekte) en gezinsinterventies.

Klinische behandeling

Soms is het noodzakelijk iemand op te nemen in een psychiatrische instelling, of op een psychiatrische afdeling van een algemeen ziekenhuis. Een opname in een psychiatrisch ziekenhuis is nodig als u geobserveerd moet worden, u in uw eigen omgeving niet meer tot rust kan komen, te angstig bent of een gevaar vormt voor uzelf of uw omgeving.

Thuis begeleiding door FACT

Wie thuis intensieve begeleiding nodig heeft, kan hulp krijgen van het FACT-team. Zij hebben veel deskundigen die allemaal bereid zijn om u verder te helpen.

 

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlGGZ Oost Brabant is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

© 2014 GGZ Oost Brabant | Disclaimer ISO9001

Ga naar boven

Achtergrond-oranje