App store  Google play

Download de gratis GGZ app

Menu

Banner Klik kaart

Dutch Arabic English Polish Turkish

Carolien Wijker hulphond‘De honden moeten ook een beetje eigenwijs zijn’

Carolien Wijker werkt als psycholoog bij de polikliniek voor autismespectrumstoornissen (ASS). Daarnaast doet ze een vierjarig promotieonderzoek naar het effect van Animal Assisted Therapy (AAT) bij volwassenen met ASS.

Waar gaat je onderzoek over?
“We onderzoeken of AAT een positief effect heeft op stress, angst- en stemmingsklachten bij mensen met ASS. Ook onderzoeken we het effect op zelfvertrouwen en sociale-communicatieve vaardigheden. Het effect van AAT bij kinderen met ASS is al eens onderzocht, maar bij volwassenen nog helemaal niet. Met mijn onderzoek wil ik nagaan wat het effect is van therapie met een hulphond bij volwassenen met een autismespectrumstoornis.”

Waarom heb je voor dit onderwerp gekozen?
“In de onderzoeksliteratuur zijn er slechts twee behandelingen beschreven die klachten bij volwassenen met ASS, bijvoorbeeld angst- en stemmingsklachten, daadwerkelijk verminderen. Namelijk cognitieve gedragstherapie en mindfulness. Er worden echter ook belemmeringen beschreven bij deze behandelingen – daardoor zijn deze niet voor alle cliënten geschikt. Om die reden is het belangrijk om voor deze doelgroep nieuwe behandelingen te ontwikkelen en deze te onderzoeken op hun effectiviteit.”

Ben je zelf ook een dierenliefhebber?
“Jazeker. Ik ben opgegroeid met verschillende huisdieren waaronder een hond en een kat. Momenteel heb ik zelf ook een kat. Ik vind therapie met dieren een interessant onderwerp. Tijdens een vakantie op Curaçao heb ik wel eens therapie met dolfijnen gezien en ik heb verschillende reportages over dit onderwerp gezien op tv. Toen dacht ik, is dit niet iets om volwassenen met ASS mee te helpen. Zo is het balletje gaan rollen.”

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?
“In totaal willen we 72 mensen met ASS includeren in het onderzoek. We werken steeds met een groep van twaalf deelnemers. Deze worden at random verdeeld in een groep die therapie krijgt met een hulphond of in een wachtlijstcontrolegroep. De therapie waarbij de hulphond wordt ingezet ter ondersteuning wordt tien weken lang, één uur per week gevolgd voor de deelnemer. Het gaat hier om individuele therapie waarbij een psycholoog de sessie leidt. In week nul en tien vullen alle deelnemers – ook die uit de wachtlijstcontrolegroep – een vragenlijst in. Dit doen we ook nog een keer in week twintig om de effecten op de lange termijn te bekijken. Dit patroon herhalen we net zo lang tot we 72 deelnemers gehad hebben.”

Hoe kun je het effect van de therapie meten?
“Naast de vragenlijsten die de deelnemers invullen, nemen we ook een speekselsample af om onder andere het cortisolniveau (stresshormoon) te bepalen en meten we de hartritmevariabiliteit. Aan de hand van de uitkomst van deze metingen en de vragenlijsten kunnen we onder andere onderzoeken of de deelnemers die de therapie met de hulphond gevolgd hebben, baat hebben gehad bij de therapie. Deze resultaten kunnen we weer vergelijken met die van de deelnemers uit de wachtlijstcontrolegroep.”

Hoe worden de honden geselecteerd?
“De honden die wij inzetten bij de therapie zijn ter beschikking gesteld door Stichting Hulphond. De honden die uitgekozen worden mogen absoluut niet agressief zijn – ze worden hierop getest. Verder worden ze geselecteerd op eigenschappen als uit zichzelf toenadering tot mensen zoeken en het leuk vinden om met mensen te werken. Het moet voor hen een spelletje zijn. De honden moeten ook een beetje eigenwijs zijn. Hoe de deelnemers in een sessie daarop reageren, dat zijn voor ons de therapeutische momenten.” 


Carolien Wijker

Woont: in Tilburg

Hobby's: Salsa dansen en Braziliaanse percussie

Typerend: Creatief en ‘out of the box’ denken

Ambitie: “Deze vorm van therapie onder de aandacht brengen zodat dit in de toekomst breed ingezet kan worden in allerlei hulpverleningsinstellingen.”

 

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlGGZ Oost Brabant is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

© 2014 GGZ Oost Brabant | Disclaimer ISO9001

Ga naar boven