Menu

Banner Klik kaart

Joany Spierings is psychotherapeut bij Kortdurende Zorg in Veghel. 

joany spierings header 200x137

'Ik zet mijn hart wagenwijd open'

"Als je bij zwaar getraumatiseerde mensen het trauma gaat aanwakkeren met een behandeling als EMDR, wordt het alleen maar erger. Bij hen komt die bevrijding niet. Bij deze cliënten moet je eerst werken aan andere dingen. Kan iemand hevige emoties verdragen als we aan zijn akeligste herinneringen zitten? Kan hij angst en boosheid door zich heen laten gaan? En beschikt hij over voldoende zelfcompassie?"

"Omdat er voor deze groep mensen niet zo gek veel was qua behandeling, heb ik een programma ontwikkeld. Wat moeten zwaar beschadigde cliënten in huis hebben om aan de overkant te komen? Welke vaardigheden moeten ze hebben? En hoe overwinnen ze problemen om klaar te zijn voor de 'reguliere traumabehandeling?"

Confronterend

"De oefeningen die cliënten doen zijn confronterend. Zo kreeg iemand van mij de opdracht als ze iets deed waardoor ze boos werd op zichzelf te bedenken wat ze zou doen als ze dat bij een ander zou gebeuren. De situatie deed zich voor toen ze de stofzuiger uit haar handen liet vallen en ze zichzelf hoorde zeggen: "Stomme koe, zelfs dat kun je niet." Meteen daarna vroeg ze zich af hoe zij zou reageren op iemand anders, in haar geval de dochter die ze ooit hoopte te hebben, tegen wie ze zou zeggen: "Ach lieverd, dat geeft toch helemaal niets. Je raapt 'm gewoon weer op."'

"Werken met getraumatiseerde cliënten is heftig. Hun emotie is heel vaak pijnlijk voelbaar. Toch zou ik niet anders willen. Deze mensen hebben mijn liefde en voor hen zet ik mijn hart wagenwijd open. Het geeft veel voldoening als een cliënt uiteindelijk een toekomst heeft die weer leefbaar is: dat iemand weer kan werken of een relatie kan hebben."

Trots

"Ik hoop dat ik dit werk nog lang mag doen. De behandeling wordt steeds verder ontwikkeld, mede omdat mijn cliënten hun ervaringen met mij delen én hun kwetsbaarheid durven tonen. De toekomst baart me soms wel zorgen. Wordt een dergelijke intensieve behandeling straks nog wel vergoed?

De afgelopen tijd had ik de wind mee: zorg die je je familie gunt, sluit prachtig aan op wat ik doe. Ik ben er trots op dat ik zo mag werken!"

Met het programma Intensieve deeltijdbehandeling trauma won ze de Olim innovatieprijs 2012.

Ga naar boven

Achtergrond-blauw