Menu

Banner Klik kaart

Esmay Haacke, psycholoog LVB-P Huize Padua.

esmay haacke 200x137

‘Uitdagingen’

"Al van kleins af aan wist ik dat ik 'later' mensen wilde helpen. Mijn oom heeft een verstandelijke beperking. Ik vond het altijd leuk om dingen met hem samen te doen en keek dan naar waar hij goed in was. Het gaf me een fijn gevoel om hem vooruit te zien gaan."

"Dat vind ik ook de uitdaging bij de cliënten van LVB-P (Licht Verstandelijk Beperkte mensen met psychiatrie), waar ik als psycholoog op een werkervaringsplaats zit. Samen kijken waar mogelijkheden liggen en deze optimaal benutten, zodat ze een zo zelfstandig mogelijk leven hebben. Dat komt heel nauw. Je moet oppassen dat je niet overvraagt, maar ook te weinig uitdaging is niet goed voor hun ontwikkeling. Het blijft een voortdurende zoektocht naar de juiste balans."

"De psychiatrie is me met de paplepel ingegoten. Mijn ouders werken allebei in het basisonderwijs en hebben veel te maken met kinderen met leer- en gedragsproblemen. Ik hoorde ze vaak praten over autisme en adhd, maar had toen geen idee wat het in hield. Daarom ging ik regelmatig met ze mee. Ik vond het er altijd erg interessant."

"Tijdens mijn studie ging mijn belangstelling dan ook uit naar kinder- en jeugdpsychologie, maar toen ik een werkervaringsplaats bij LVB-P kreeg aangeboden, greep ik deze met beide handen aan. En eigenlijk zijn er best veel overeenkomsten in de aanpak. Net als bij kinderen, moet je ook onze cliënten alles duidelijk uitleggen en veel visualiseren. Ik stel mezelf voortdurend de vraag of ze het begrijpen. Dat geldt ook voor onderzoek en therapie. De reguliere vormen zijn vaak te hoog gegrepen dus moet je deze aanpassen. Dát is echt een uitdaging."

"Heel fijn is het als je merkt dat je inspanning vruchten af werpt. Er is een cliënt die ik sinds kort mag begeleiden. Ze was altijd erg gesloten, maar vanaf onze eerste ontmoeting hadden we een klik en sindsdien stelt ze zich wat meer open, waardoor we haar beter kunnen helpen. Ze vertelde tegen één van de psychiaters dat ze de gesprekken met mij zo fijn vond. Kijk, dat is mooi om te horen." 

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlGGZ Oost Brabant is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

© 2014 GGZ Oost Brabant | PrivacyDisclaimer   ISO9001 ISO9001 NEN

Ga naar boven

Achtergrond-blauw