Menu

Banner Klik kaart

Onderzoeker 

Karlijn Heesen en Kim van Ettekoven

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Projectleden

- Prof. dr. Rutger Engels (promotor, Universiteit Utrecht)
- Daan Creemers 
- Sanne Rasing

Looptijd

 juli 2015 – juli 2020

 

Achtergrond

Stemmingsklachten onder jongeren is een veelvoorkomend probleem dat nog te weinig aandacht krijgt. Geschat wordt dat ongeveer een derde van de jongeren last heeft van depressieve symptomen. Depressies bij jongeren worden vaak niet herkend doordat stemmingsklachten toegeschreven worden aan de pubertijd of gemaskeerd worden door andere problemen zoals angst, spijbelgedrag, eetproblemen of lichamelijke klachten. Voorkomen van deze klachten is belangrijk omdat depressieve klachten een negatieve invloed hebben op verschillende gezondheidsgebieden waaronder middelenmisbruik, overgewicht, zelfbeschadiging, sociale problemen en problemen op school.

Daarnaast is depressie de grootste risicofactor als het gaat om zelfdoding. Sinds 2010 is zelfdoding de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren. Gezien de grote impact van een zelfdoding op de omgeving is aandacht voor het voorkomen hiervan extra belangrijk.GGZ Oost Brabant is daarom samen met verschillende ketenpartners (zoals GGD, Indigo, ONS-Welzijn) in de regio Oss/Uden/Veghel het STORM-project (Strong Teens and Resilient Minds) gestart om hier meer aandacht aan te besteden. Het project richt zich op onderzoek en implementatie van depressiepreventie en maakt gebruik van een intensieve samenwerking met ketenpartners.

Doelstelling

Het primaire doel van het onderzoek is het evalueren van de (kosten-)effectiviteit van het preventie programma Op Volle Kracht voor adolescenten met verhoogde depressieve klachten.

Het secundaire doel van de studie is het definiëren van kindfactoren die samenhangen met de effectiviteit van het programma.

Design

Het betreft een randomized controlled trial (RCT) met twee condities: een interventie groep versus een actieve controlegroep waarmee de effectiviteit van het preventie programma zal worden geëvalueerd.

Populatie

Leerlingen in het tweede leerjaar van de middelbare school worden gescreend op depressieve symptomen. Dit wordt gedaan tijdens het gezondheidsonderzoek van de GGD. Leerlingen met suïcide risico worden doorverwezen naar de hulpverlening. Leerlingen met verhoogde depressieve symptomen worden benaderd voor deelname aan een interventieprogramma.

 

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlGGZ Oost Brabant is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Ga naar boven

Achtergrond-blauw