App store  Google play

Download de gratis GGZ app

Menu

banner nieuws

Bernadette Elbers is per 1 september de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van GGZ Oost Brabant. Zij volgt Wim Corsten op die na twee zittingstermijnen van vier jaar afscheid neemt als voorzitter.

BernadetteBernadette Elbers is hoofd communicatie bij de gemeente Tilburg en was tot 1 september vicevoorzitter binnen de Raad van Toezicht van GGZ Oost Brabant. Bernadette Elbers is een resultaatgerichte voorzitter die veel ervaring heeft met leidinggeven, verandermanagement, coaching en communicatie.

Nieuw lid

Tevens verwelkomt de Raad van Toezicht een nieuw lid, dr. Guy Schulpen. Guy is medisch directeur/voorzitter Raad van Bestuur van stichting Zorg in Ontwikkeling. Huidig lid Han van Wijk volgt Bernadette Elbers op als vicevoorzitter.

De samenstelling van de Raad van Toezicht per 1 september is:

  • Mevrouw B.A.M. Elbers, voorzitter
  • De heer H. van Wijk (per 1 september vice-voorzitter)
  • De heer O. Suttorp
  • Mevrouw A. Verdaasdonk-van Weerlee
  • De heer G. Schulpen

We zijn verheugd om met deze vernieuwde samenstelling de komende jaren in te gaan en wensen allen veel succes!

Bron: Raad van Toezicht 

Wij zijn supertrots op collega Karlijn Heesen die vandaag -  op Wereld Suïcide Preventiedag - de Jan Mokkenstorm prijs heeft gewonnen.  De Jan Mokkenstorm prijs is een talent- aanmoedigingsprijs voor een onderzoeker die met zijn/haar onderzoek heeft bijgedragen aan het terugdringen van zelfmoord in Nederland. Karlijn, die werkt als orthopedagoog bij ons Depressie Expertisecentrum Jeugd, kreeg de prijs voor haar onderzoek naar de effectiviteit van STORM.  Karlijn ontving de prijs uit handen van staatssecretaris Paul Blokhuis en had ook een boodschap voor hem: "STORM laat zien wat de kracht van samenwerking is en het is nog lang niet uitgeraasd, dus is het tijd voor landelijke implementatie zodat we het aantal suicides onder jongeren echt op nul krijgen. Dus nu bent u aan zet!" 

karlijnOver het onderzoek van Karlijn

De afgelopen jaren heeft Karlijn samen met collega’s Kim van Ettekoven, Sanne Rasing en Daan Creemers de effectiviteit van STORM onderzocht in de regio Noord Oost Brabant. STORM richt zich op de preventie van depressie en suïcide onder jongeren, door binnen middelbare scholen actief te screenen op somberheidsklachten en jongeren met verhoogde klachten een veerkracht bevorderend programma aan te bieden. Daarnaast worden jongeren die vanuit de screening mogelijk een verhoogd risico op suïcidaal gedrag hebben, binnen 48 gezien door de GGD verpleegkundige en wordt er gezocht naar passende hulp. Uniek aan dit project is de sterke regionale samenwerking tussen scholen, hulpverleners en gemeentes. De resultaten van het onderzoek laten zien dat STORM effectief is in het verminderen van depressieve klachten bij jongeren, ook op de lange termijn. Recent zijn de eerste resultaten van het project gepubliceerd in het internationale tijdschrift BMC Medicine. Karlijn onderzoekt momenteel het effect van STORM op andere internaliserende problematiek, zoals angst en suïcidaliteit. Zij hoopt eind van dit jaar haar proefschrift af te ronden.       

De Jan Mokkenstorm prijs

8 juli 2019 overleed Jan Mokkenstorm, psychiater en oprichter van 113 Zelfmoordpreventie. Jan had één duidelijke missie: een land waarin niemand eenzaam of radeloos sterft door zelfmoord. Zijn hoopvolle boodschap inspireert ons en zoveel anderen om met zijn levenswerk door te gaan.

113 Zelfmoordpreventie en Suicide Research the Netherlands (SURE-Net) hebben besloten om vanaf dit jaar op Wereld Suïcide Preventie Dag (10 september) de 'Jan Mokkenstorm prijs' uit te reiken voor een aansprekend praktijkvoorbeeld of onderzoek dat bijdraagt aan het verminderen van zelfmoord in Nederland. De prijs wordt elk jaar uitgereikt, waarbij het ene jaar praktijkvoorbeelden ingediend kunnen worden en het andere jaar onderzoeken.

Van harte gefeliciteerd Karlijn met deze terechte prijs! 

Foto: Jurrie van Druten

 

Bron: communicatie

Zelfmoord was de nummer 1 doodsoorzaak onder jongeren van 15-25 jaar in Nederland in 2019. Bij ongeveer de helft van zelfdodingen is er sprake van een depressie. Vandaag, donderdag 10 september , s het Wereld Suïcide Preventie Dag. Een dag om stil te staan bij zelfdoding en hoe we dit kunnen voorkomen. 

Knipsel“De geestelijke gezondheid van jongeren is iets waar we maar weinig over praten met elkaar” schrijft Claire Veldkamp op haar Instagram. Sinds kort is ze naast actrice van NPO serie Brugklas ook ambassadeur van de geestelijke gezondheid van jongeren. Zij wil zich  inzetten voor het verbeteren en bespreekbaar maken van de geestelijke gezondheid van jongeren. Dagen zoals de Wereld Suïcide Preventie Dag helpen om meer over het onderwerp te kunnen praten. Want hoe kun je iets voorkomen wat niet bespreekbaar is?

Als iemand zelfmoord pleegt, is er in ongeveer de helft van de gevallen sprake van een depressie. Depressie is een mentale ziekte waarbij gedachten aan de dood kunnen ontstaan. 1 op de 5 jongeren krijgt voor zijn 21e met depressie te maken. De kans dat je iemand met depressie kent is dus heel groot. Wat het lastig maakt, is dat depressie bepaald geen bloedneus is: je kan het aan de buitenkant meestal niet zien. Vaak hebben anderen wel door dat het niet lekker gaat met iemand maar niet dat er sprake is van serieus nadenken over zelfmoord. Daarom is het belangrijk dat we er samen alert op zijn.

Wat kun je zelf doen?

Ook jij kan iets doen om de geestelijke gezondheid van jongeren te verbeteren. Hoe? Vraag vandaag eens aan iemand hoe het echt gaat. Het kan een vriend, onbekende of familielid zijn. Wees niet bang dat je niet alle antwoorden hebt, mensen die zich erg vervelend voelen zoeken vaak geen advies. Het feit dat je oprecht luistert en meeleeft is meestal al voldoende. Zij kunnen daarna hulp zoeken van bijvoorbeeld de huisarts of een andere hulpverlener. Als jij en je vrienden dit vandaag doen, wie weet kun je er iemands leven wel mee veranderen, dus probeer het vooral uit!

En wat kun je doen als het weer beter gaat?

Gelukkig herstellen de meeste jongeren van een depressie en nemen de gedachten aan zelfmoord weer af. Dan is het belangrijk om jezelf sterker te maken, zodat je niet opnieuw klachten krijgt. Om deze reden is Claire Veldkamp ambassadeur van de StayFine app. “Een app is laagdrempelig en zorgt ervoor dat meer jongeren hulp kunnen zoeken”, vertelt Claire. De meeste jongeren hebben namelijk een telefoon en ze kunnen vanuit huis meedoen. Wil je meer weten over StayFine of je aanmelden voor de app en het onderzoek naar de app? Ga naar www.stayfine.nl.

Bron: Stayfine

Pagina 1 van 103

© 2014 GGZ Oost Brabant | InformatieveiligheidDisclaimer Privacy-statement ISO9001 ISO9001

Ga naar boven

Achtergrond-blauw