Menu

banner nieuws

De regio Oost-Brabant is goed op weg om in 2018 een sluitende, humane aanpak voor personen met verward gedrag te realiseren, zeker voor een regio van deze omvang en met de hoeveelheid betrokken partners. Dat is op te maken uit de tussenrapportage ‘De stand van het land’ die Onno Hoes, voorzitter van het landelijk Schakelteam vandaag heeft gepresenteerd aan de ministers van Volksgezondheid en Sport (VWS), Veiligheid en Justitie (VenJ) en de directeur van Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Onze regio loopt voorop bij het betrekken van ervaringsdeskundigheid en loopt mede voorop als het gaat om initiatieven rond beoordeling en risicotaxatie en passend vervoer voor personen met verward gedrag. Op bouwstenen 2 (preventie) en 3 (vroegsignalering) liggen we op koers. Op bouwstenen 4 (melding), 6 (toeleiding), 8 (passende ondersteuning) en 9 (informatievoorziening) moeten we de komende tijd nog extra stappen zetten. Voor de gehele tussenrapportage klik hier.

Jan Pommer, coördinerend burgemeester op dit thema in Oost-Brabant en lid stuurgroep hierover: “We lopen op koers en natuurlijk hebben we nog wat stappen te zetten. We merken dat ons project aan naamsbekendheid wint en ook dat ketenpartners echt gemotiveerd en bereid zijn om gezamenlijk hun schouders eronder te zetten. De toekenning door ZonMW van de subsidies voor de diverse projecten is voor ons een bevestiging dat we goed op weg zijn.”

Wat is er tot nu gerealiseerd?
Sinds de start van het project is o.m. gerealiseerd:

 • Bouwsteen 1 (inbreng ervaringsdeskundigheid)
  Deze is volledig ingevoerd en afgerond; daarin lopen we voorop in Nederland.
 • Bouwstenen 2 en 3 (preventie en vroegsignalering)
  Er zijn pilots ingericht met het gebruik van de training Mental Health First Aid (MHFA) en de inzet van wijk-GGD’ers in Boxtel, Haaren en Sint-Michielsgestel.
 • Bouwsteen 5 (beoordeling en risicotaxatie)
  Momenteel zijn alle 4 de SPOR-locaties (spoedeisende psychiatrische onderzoeksruimte) volledig operationeel: Eindhoven, Helmond, Oss en Den Bosch.
 • Bouwsteen 7 (passend vervoer)
  In de regio lopen diverse pilots. Zo wordt momenteel de inzet van de psycholance getest in o.a. ‘-s-Hertogenbosch, Oss en de Meijerijgemeenten.
 • Bouwsteen 8 (Passende ondersteuning zorg en straf)
  In samenwerking met de Veiligheidshuizen in de regio, wordt momenteel gewerkt aan de invoering van het AVE-model (Aanpak ter Voorkoming van Escalatie).

Meer informatie:
Vivianne Viguurs, communicatiemanagerr M 0610551130 E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ga naar boven

Achtergrond-blauw