Menu

banner nieuws

Corona blauwGGZ Oost Brabant doet mee aan een onderzoek naar de betrouwbaarheid van antigeen sneltesten Covid-19. Aan het onderzoek nemen negen andere zorgorganisaties in Zuid-Nederland deel, waaronder het Amphia ziekenhuis, het ETZ en Radboud UMC. GGZ Oost Brabant is de enige GGZ-instelling.

Doel van het onderzoek is zowel de evaluatie van de betrouwbaarheid van deze testen, als het zelf testen door medewerkers . De officiële naam van het onderzoek, dat deze week start, luidt ‘Evaluation of On-The-Spot SARS-CoV-2 Antigen Rapid Diagnostic Test (SARDT) in Healthcare Workers: a Multicenter Study’.

Medewerkers van GGZ Oost Brabant met klachten die zich melden voor een reguliere coronatest op Huize Padua, kunnen vrijwillig en anoniem deelnemen aan het onderzoek naar de sneltest. Na afloop van de reguliere testafname, neemt de medewerker in een aparte ruimte bij zichzelf de sneltest af, met behulp van instructies en de testbenodigdheden. De uitslag kan ter plekke worden afgewacht, deze verschijnt met streepjes op de test. De medewerker vult een korte vragenlijst in en stuurt met een QR-code een foto van de uitslag van de test, anoniem op.

Een positieve uitslag van de sneltest betekent 100% zeker dat de medewerker Covid-19 heeft en dan gelden alle RIVM-maatregelen. Bij een negatieve uitslag is er nog geen 100% zekerheid dat de medewerker geen Covid-19 heeft. In afwachting van de uitslag van de reguliere coronatest volgt de medewerker alle RIVM-maatregelen. De uitslag van de reguliere coronatest is dus leidend.

GGZ Oost Brabant neemt deel aan dit onderzoek om een bijdrage te leveren aan de wetenschappelijke kennis over het gebruik en de inzet van deze sneltest.

Bron: Communicatie

Ga naar boven

Achtergrond-blauw