Menu

banner nieuws

IMG 6190

IMG 6199“En nu is het zover: museum de Kluis is klaar voor de toekomst. Een zelf vertellend museum waar jong en oud op onderzoek uit kunnen gaan,” vertelt Lidwien Verstraaten als voorzitter van de bestuurscommissie van het museum, tijdens de openingsbijeenkomst. Na een grondige verbouwing en modernisering is Museum de Kluis weer open voor het publiek.

“In 1982 begon ben ik begonnen met het verzamelen van alles wat hier op Padua te vinden was en wat dreigde weg te raken. Ik had toen geen idee wat het uiteindelijk zou opleveren. Onder de naam De Kluis starttem we in 1990 met het museum na aandringen bij het toenmalige bestuur en directie. Het is allemaal gelukt. Van heel simpel tot het resultaat wat er nu staat: een heel mooi museum. Ik wens jullie veel kijkplezier. Treed binnen, kijk en luister,” vertelt oprichter Mart Witlox voor het openen van de museumdeuren.

“Van beleidsvisie naar behoefteonderzoek en van toekomstplan naar concreet werkplan. Dat is in grote lijnen het proces geweest om te komen tot dit prachtige museum waar GGZ Oost Brabant trots op mag zijn. Het is zowel aansprekend voor volwassenen als jongeren, echt een visitekaartje,” vertelt commissielid Hans Weijmans.

“Weten waar je vandaan komt bepaalt de richting van de toekomst. Huize Padua verdient een permanente tentoonstelling. Dit als waardering aan alle mensen die er wonen en behandeld worden, werken of zich op een andere manier inzetten. Huize Padua nu en haar geschiedenis zijn belangrijk voor de gemeente Boekel. We hebben de historie van Boekel gebundeld in ‘Boekel Bijzonder’, het jubileumboek in het kader van ons 700jarig bestaan. Het hoofdstuk over Huize Padua is hierin het grootst en telt maar liefst 100 pagina’s,” aldus burgemeester Pierre Bos.

“Toen ik in 2010 in dienst kwam zag ik wel een museum, maar ik zag voornamelijk oude dingen. In de overleggen met oprichter Mart Witlox kwamen we al snel tot de conclusie dat er iets moest veranderen. We wilden een kleurrijk geheel wat aantrekkelijk is voor alle generaties. Een museum waar de historie wordt bewaard: de zogenaamde DNA van voormalig medewerkers zichtbaar voor nieuwe medewerkers. Laten zien dat de zorg voor de meest kwetsbare mensen geborgd is en blijft,” vertelt bestuursvoorzitter Oscar Dekker.

IMG 6200Dank voor de goede samenwerking
“Ik ben niet alleen trots op het eindresultaat, maar ook op de goede samenwerking met de vele betrokken en enthousiaste partijen. Ook wil ik GGZ Oost Brabant danken voor de kans die we gekregen hebben,” geeft Lidwien Verstraaten aan. Het vernieuwde museum is tot stond gekomen dankzij de inzet van velen, waaronder:
De bestuurscommissie onder aanvoering van Hans Weijmans, de Raad van Bestuur, museologe Maartje van Laarhoven (Erfgoed Brabant), Interieurbouwer Rever, oprichter Mart Witlox, studenten van het Boxtelse Sint Lucas college en van de hbo-opleiding Cultureel Erfgoed, vrijwilligers van de Historische commissie en in het bijzonder erfgoedbewaker Leo Balmer, verhuisfirma Van Erp,
afdeling Facilities, afdeling Kraanmeer, afdeling communicatie en vele anderen.

Bron: Communicatie

Ga naar boven

Achtergrond-blauw