Familie en vrienden zijn belangrijk in ons leven. Zij geven ons zelfvertrouwen, bieden ons steun en zorgen voor warmte en gezelligheid. We hebben ze nodig. Dat geldt misschien nog wel meer voor kwetsbare mensen met een psychiatrische beperking. In Link, het magazine over psychische gezondheid dat vrijdag 1 april verschijnt, besteden wij aandacht aan dit zogenaamde fijnmazige netwerk rondom de cliënt.

Ook dit nummer neemt een bekende Nederlander plaats op de sofa, deze keer vertelt ex- hockeybondscoach en innovator Marc Lammers openhartig over zijn leven: ‘Mijn jeugdervaringen leerden me dat het leven vechten is.’

Inhoud van de Link:

Portretten
Bianca herstelt van een post traumatische stress stoornis. Lange tijd was haar leven loodzwaar, maar dankzij de steun van haar partner Robert en bootcamptrainer Mark kreeg ze weer zelfvertrouwen en kracht.
‘Het gaat zo goed met mij door fijne mensen om me heen’ Joost woont op landgoed Coudewater, een locatie van GGZ Oost Brabant. Zijn leven was vol verdriet en onmacht, maar uiteindelijk vond hij toch de rust waarnaar hij tientallen jaren verlangde.

Reportage NAH: ‘De eerste vier jaar hoopte ik elke dag dat hij beter zou worden’
Thea’s leven verandert drastisch als haar man Karel wordt getroffen door een hersenbloeding. ‘Ons leven wordt nooit meer hetzelfde.’ Zo’n 130.000 Nederlanders per jaar krijgen net als Karel niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infarct, ziekte of een trauma door een ongeluk. Achtergrondartikel over specialistische zorg voor ouderen: ‘Als mensen hier komen, is vaak niet duidelijk wat er aan de hand is’ Vaak liggen de klachten op het terrein van de drie D’s, ofwel: depressie, delier/delirium en dementie. Over dementie vertelt Nico, specialist ouderenzorg: ‘In Nederland lijden zo’n 260.000 mensen aan dementie. Je kunt het niet genezen. We weten nog niet wat de oorzaak is. Er zijn meer dan 50 verschillende vormen van dementie. Elke vorm is anders. De diagnostiek hiervan moet goed gebeuren. Met de huidige kennis is het wel mogelijk om cliënten zo goed mogelijk te behandelen en te begeleiden. Dit gaat altijd in samenspraak met de familie.’

Verder onder meer een nieuwsrubriek, actuele mediatips en de werkdag van onze trajectbegeleider Ineke de Jong. LINK bestrijdt de vooroordelen en taboes die er rusten op het hebben van een psychische aandoening. De LINK heeft een oplage van 100.000 en wordt verspreid als bijlage bij edities van het Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en de Gelderlander en via diverse zorglocaties en zorgcentra.

Ook kunt u het blad digitaal bekijken via LINK 1 - 2016  of een exemplaar opvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Bron: communicatie