App store  Google play

Download de gratis GGZ app

Menu

banner nieuws

Van proef naar praktijk

Als ervaren bezoeker weet je wat je kunt verwachten op een belanghoudersdag. Een krachtige en uitdagende ‘keynote speaker’ die de boel opschudt, daarna in werkgroepen interactief aan de slag. Vervolgens collectief de oogst van de dag ophalen en dan aan de borrel. 

Lees meer: Van proef naar praktijk. Terugblik Belanghoudersdag 2019 in Veghel

Het Expertisecentrum Depressie Jeugd van GGZ Oost Brabant en GGZ-instelling Pro Persona gaan samen optrekken in het proces naar het behalen van het TOPGGz-keurmerk. Tijdens een startbijeenkomst zetten Fred Pijls namens GGZ Oost Brabant en Cecile Extertate namens Pro Persona hun handtekening onder de overeenkomst die de samenwerking bekrachtigt.

propersona“We gaan samenwerken in het bepalen van de onderzoeksagenda, het vormgeven van complex casusoverleg en het afstemmen van nieuwe behandelvormen op elkaars aanbod”, aldus GZ-psycholoog Daan Creemers. Daan Creemers verzorgde tijdens de startbijeenkomst - samen met bijzonder hoogleraar en psychiater Jan Spijker - presentaties over inhoudelijke overeenkomsten en ambities. Jan Spijker die o.a. werkt bij Pro Persona, zal zich voor vier uur per week verbinden aan het Expertisecentrum Depressie Jeugd van Gpropersona2GZ Oost Brabant.

Depressie Expertisecentrum K&J
Binnen Kind en Jeugd GGZ ontwikkelen we ons Depressie Expertisecentrum Jeugd en blijven we actief de TOPGGz ambitie uitdragen, die we in 2020 willen behalen.  

Kijk ook op de site: https://depressieexpertisecentrumjeugd.ggzoostbrabant.nl/

Bron: Daan Creemers

 Garage2020 Brabant is een samenwerkingsverband tussen de kernpartners GGZ Oost Brabant, Combinatie Jeugdzorg, Idris/Amarant, LEV groep, Sterk Huis, Fontys Hogeschool, TUe, Aloysius en de 21 gemeenten van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Door samen te werken met andere instellingen en met personen met een frisse blik van buiten de traditionele jeugdzorg, proberen we een brede en vernieuwende aanpak  te vinden voor de problemen waar we binnen de jeugdzorg mee worden geconfronteerd.

Om dit te realiseren wordt, ondersteund door de TU Eindhoven, Design Thinking ingezet. Dit is een innovatieve methode om out-of-the-box en creatief samen naar oplossingen te zoeken. Daarbij staan de drie vragen WHY, HOW en WHAT centraal.

blue

Een voorbeeld is BLUE, een product dat voortgekomen is uit een werkgroep en een Hackaton, waaraan onze medewerkers Lisette Kerssemakers en Lieke op den Kamp hebben deelgenomen. Dit voorbeeld is uitgewerkt en hieronder beschreven volgens de Why-How-What stappen:

BLUE 

Why: BLUE is binnen het designtraject 'Preventie met data' ontwikkeld om seksueel misbruik onder jongeren eerder te signaleren en te voorkomen.

How: Kinderen die kindermishandeling meemaken, voelen zich vaak te weinig gezien en gehoord. Voor professionals is er een (vernieuwde) meldcode en er zijn overal campagnes die volwassenen oproepen om hun zorgen te melden.

BLUE richt zich op het kind. Ook kinderen kunnen opstaan tegen geweld en BLUE gaat ze daarbij helpen.

What: BLUE is een avatar die oppopt op plekken waar kinderen zich online bevinden. Wie kent er geen kind dat graag filmpjes kijkt op YouTube? Klik je op BLUE dan start het verhaal van een jongetje. BLUE wordt misbruikt door zijn oom. In dit korte filmpje wordt duidelijk dat dit niet normaal is. En dat er hulp is. Wat als we de kinderen bereikt hebben? Dan komt de kindertelefoon in beeld. Die heel gericht gaat helpen om het geweld te stoppen. Zodat kinderen er niet meer alleen voor staan.

Dit product gaat nu de implementatie-fase in. Zo zijn er veel meer producten gepresenteerd op de Demodag. Garage2020 is actief in meerdere regio’s van Nederland, waar al meerdere prototypes succesvol geïmplementeerd zijn. Zo zorgen we ervoor dat er daadwerkelijk nieuwe werkwijzen kunnen ontstaan door het samengaan van de jeugdprofessional, de technische mogelijkheden en het meedenken vanuit andere gebieden uit onze samenleving.

Wij vanuit Kind en Jeugd Helmond/Peelland werken daar graag aan mee.

Bron: Lisette Kerssemakers en Rob Peters, Kind en Jeugd Helmond/Peelland

Pagina 1 van 42

© 2014 GGZ Oost Brabant | Disclaimer Privacy-statementISO9001

Ga naar boven

Achtergrond-blauw