Om dit te realiseren wordt, ondersteund door de TU Eindhoven, Design Thinking ingezet. Dit is een innovatieve methode om out-of-the-box en creatief samen naar oplossingen te zoeken. Daarbij staan de drie vragen WHY, HOW en WHAT centraal.
Een voorbeeld is BLUE, een product dat voortgekomen is uit een werkgroep en een Hackaton, waaraan onze medewerkers Lisette Kerssemakers en Lieke op den Kamp hebben deelgenomen. Dit voorbeeld is uitgewerkt en hieronder beschreven volgens de Why-How-What stappen:
BLUE
Why: BLUE is binnen het designtraject 'Preventie met data' ontwikkeld om seksueel misbruik onder jongeren eerder te signaleren en te voorkomen.
How: Kinderen die kindermishandeling meemaken, voelen zich vaak te weinig gezien en gehoord. Voor professionals is er een (vernieuwde) meldcode en er zijn overal campagnes die volwassenen oproepen om hun zorgen te melden.
BLUE richt zich op het kind. Ook kinderen kunnen opstaan tegen geweld en BLUE gaat ze daarbij helpen.
What: BLUE is een avatar die oppopt op plekken waar kinderen zich online bevinden. Wie kent er geen kind dat graag filmpjes kijkt op YouTube? Klik je op BLUE dan start het verhaal van een jongetje. BLUE wordt misbruikt door zijn oom. In dit korte filmpje wordt duidelijk dat dit niet normaal is. En dat er hulp is. Wat als we de kinderen bereikt hebben? Dan komt de kindertelefoon in beeld. Die heel gericht gaat helpen om het geweld te stoppen. Zodat kinderen er niet meer alleen voor staan.
Dit product gaat nu de implementatie-fase in. Zo zijn er veel meer producten gepresenteerd op de Demodag. Garage2020 is actief in meerdere regio’s van Nederland, waar al meerdere prototypes succesvol geïmplementeerd zijn. Zo zorgen we ervoor dat er daadwerkelijk nieuwe werkwijzen kunnen ontstaan door het samengaan van de jeugdprofessional, de technische mogelijkheden en het meedenken vanuit andere gebieden uit onze samenleving.
Wij vanuit Kind en Jeugd Helmond/Peelland werken daar graag aan mee.
Bron: Lisette Kerssemakers en Rob Peters, Kind en Jeugd Helmond/Peelland
Nieuws uit de zorg