Intensieve samenwerking tijdens crisissituaties

Opening HIC 2016 ruimte

De kliniek van locatie Arsis van GGZ Oost Brabant is verbouwd tot een volwaardige High Intensive Care en dit is gevierd met een Open huis waar de HIC op symbolische wijze is geopend. Op de HIC wordt in een veilige setting specialistische cliëntvriendelijke zorg geboden aan cliënten met ernstige psychische en psychiatrische klachten waarbij de eigen veiligheid of die van anderen in gevaar is (crisissituaties).

Opening HIC 2016 ODDroom: de HICirkel is rond
“De realisatie van de HIC is iets om trots op te zijn. We willen ons onderscheiden en tot de beste behoren. Niks doen is geen optie, want de huidige ambulante GGZ¬-zorg kan niet zonder regionale HIC¬-voorziening om goede zorg en veiligheid van de burgers in de regio te garanderen”, aldus Oscar Dekker, voorzitter Raad van Bestuur van GGZ Oost Brabant. Een Osse HIC was de droom van meerdere mensen die vanuit hun eigen perspectief betrokken zijn bij het herstel van en de zorg aan de cliënten van de HIC. Het gaat hier om familie/naasten, medewerkers, de cliënt zelf, ervaringsdeskundigen en verschillende maatschappelijk partners ‘uit de keten’.

Meer dan honderd genodigden bezochten het Open huis en waren getuigen van de symbolische openingshandeling onder leiding van Oscar Dekker. Tijdens de opening werd het HIC-beeldmerk als een puzzel in elkaar gezet, samen met directbetrokkenen die vanuit hun perspectief ‘gedroomd hadden’ over de realisatie van de HIC. (Lees hun reacties onderaan dit bericht.)

Opening HIC 2016 PMIn het HIC-beeldmerk is een cirkel zichtbaar dat bestaat uit vijf poppetjes; elk figuurtje symboliseert een ander perspectief, ofwel HIC-betrokkene. Paul Mangnus heeft dit beeldmerk ongeveer een jaar geleden uit eigen initiatief ontworpen, toen hij zelf als cliënt in Oss in zorg was. Doordat zijn ontwerp zo goed de intensieve samenwerking binnen de HIC verbeeldt, is ervoor gekozen om dit te gebruiken als HIC-beeldmerk.

Meer over HIC
Ga naar www.ggzoostbrabant.nl/hicoss of neem een digitaal kijkje op www.ggzoostbrabant.nl/hicvideo Ook kunt u contact opnemen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via tel. 0492 – 50 57 41.

 

Angelina van der Bogerd

vanuit haar perspectief van ervaringsdeskundige medewerker

Opening HIC 2016 AvdB“De grootste verandering hier op de HIC is dat het grote, prominent aanwezige glazen kantoor nu weg is en er een mooie  centrale HIC-ruimte voor in de plaats is gekomen. Wij hebben daardoor meer direct contact met de cliënten: je hebt meer tijd voor de mens.”

Jan van Sonsbeek

voorzitter Familieraad

Opening HIC 2016 JvS"Als ik ooit opgenomen moet worden, dan op de HIC in Oss. Onze zoon verbleef er drie weken. Dus heb ik van dichtbij meegemaakt hoe dat gaat. Medewerkers overlegden goed wat nodig en wenselijk is. Deden echt hun best om zoveel mogelijk aan te sluiten op onze situatie. Een paar dagen was er niet veel met hem te beginnen. Ik vond het fijn dat we toen in de tuin de rust konden opzoeken of dat je juist bij mensen in de buurt kunt zijn, bijvoorbeeld in de familiekamer. Ik heb me er erg veilig gevoeld, terwijl je tussen heel zieke mensen zit. Onze zoon wilde zijn bezoek gewoon op zijn slaapkamer ontvangen. Geen enkel punt. Ik voelde me erg betrokken en kon meehelpen in de dagelijkse zorg, net zoals ik thuis doe. Toen ik wilde blijven slapen omdat ik niet gerust was, kon dat. We hebben onze zoon weer terug. Dat hebben we samen voor elkaar gekregen.”

Frank Sillekens

verpleegkundige en opleider leerafdeling, vanuit medewerkersperspectief

Opening HIC 2016 FS“Op onze HIC bieden wij mensen met complexe psychiatrische problematiek, zorg die precies aansluit op hun individuele situatie. Autonomie van de cliënt is daarbij leidend en daarom bieden we, in samenwerking met verschillende betrokkenen, maatwerk. De HIC biedt een prettige, gastvrije en veilige plek waar het fijn is om te verblijven en te werken. Hier kunnen we op- en afschalen en weten we zeker dat we de veiligheid van zowel onze gasten als onszelf maximaal garanderen. De HIC is ook een leerafdeling waar collega’s en stagiaires worden opgeleid.”

Wethouder René Peters

als belangrijke partner uit ‘de maatschappelijke keten

Opening HIC 2016 RPeters“Waarom is ’t ooit anders geweest eigenlijk? Ik ben hier vroeger weleens op bezoek geweest en dan voelde ik mij ook echt een bezoeker, terwijl je nu echt ‘even komt binnenlopen’.  De huidige participatiemaatschappij vraagt ons om elkaar meer te vinden en met elkaar af te stemmen. Het is belangrijk dat we aansluiting vinden met Ossenaren die in de wijk wonen op het moment dat zij intensievere GGZ-ondersteuning nodig hebben. We moeten hen de juiste weg wijzen. Laten we er samen iets moois van maken.”