App store  Google play

Download de gratis GGZ app

Menu

banner--ervaringsverhalen

Banner Klik kaart

Bart de Ruijter-kleinWerk: heeft een salesfunctie bij een internet- en telefoniebedrijf

Hobby’s: uitgaan, hockey en bridgen

Angst: dat zijn ziekte terugkomt

‘Ik heb een winnaarsmentaliteit en geef nooit op.’

“Een psychose is een ware hel. Je bent de grip op de werkelijkheid kwijt, hoort stemmen in je hoofd en hebt last van hallucinaties. Ik had een fijn leven, maar toen ik op mijn negentiende ging studeren raakte ik voor het eerst in een psychose. Mijn laatste terugval is inmiddels tien jaar geleden. Wanneer je vijf jaar geen psychose meer hebt gehad en je medicijnen goed slikt, is de kans dat de ziekte terugkeert erg klein. Toch ben ik hier nog dagelijks bang voor. Ik heb in totaal vijf terugslagen gehad, waarbij ik ook wel eens ben gesepareerd. Dit was vreselijk, ik vind separeren echt mensonterend.

Mijn omgeving veroordeeld mijn psychische aandoening niet, hoewel ik wel met vooroordelen te maken heb gehad. Zo heb ik een tijdje een relatie gehad, maar toen ik haar vertelde dat ik schizofrenie heb, was ze meteen verdwenen. De droom om ooit kinderen te krijgen heb ik ook opgegeven. Ik weet niet of ik goed voor een kind kan zorgen; dit wil ik een kind niet aandoen.

Ik heb mijn ziekte geaccepteerd, maar soms kan ik wel denken ‘waarom moest dit mij overkomen?’. Toch houd ik vast aan de hoop om ooit te genezen: ik heb een winnaarsmentaliteit en geef nooit op.”

 

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlGGZ Oost Brabant is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

© 2014 GGZ Oost Brabant | Disclaimer Privacy-statementISO9001

Ga naar boven

Achtergrond-oranje