App store  Google play

Download de gratis GGZ app

Menu

banner--ervaringsverhalen

Banner Klik kaart

Ralph Zwaans-klein‘Ik leid weer een normaal leven’

“Tijdens een psychose ben ik achterdochtig en verlies ik het zicht op de werkelijkheid: ik weet niet meer wat echt is en wat niet. Tijdens mijn eerste psychose was ik pas achttien jaar, maar de jaren erna volgden er nog meer. Ik ben hiervoor meerdere keren opgenomen geweest.”

“Mijn medicijnen zorgen ervoor dat ik nu geen last meer heb van psychoses en dat ik met beide benen op de grond blijf staan. Helaas brengen deze wel vervelende bijwerkingen met zich mee, zo ben ik bijvoorbeeld erg vaak moe. Deze bijwerkingen moet ik accepteren, stoppen met de medicijnen is geen optie: dan beland ik meteen weer in een psychose.”

“Herstellen betekent hard werken aan jezelf. Tijdens mijn behandeling heb ik daarom een herstelondersteuningsplan (HOP) opgesteld. Hierin beschreef ik mijn doelen. Deze heb ik intussen allemaal bereikt: ik woon zelfstandig in een appartement, heb een leuke baan en ik leid weer een normaal leven. Eens paar maand krijg ik nog een bezoekje van een sociaal psychiatrisch verpleegkundige, met wie ik bespreek hoe het met me gaat. Naast het HOP heb ik ook een signaleringsplan opgesteld: wanneer mijn naasten zien dat ik weer in een psychose dreig te raken, kunnen zij ervoor zorgen dat er wordt ingegrepen. Dit vind ik een fijne gedachte; ik vertrouw hen volledig en zij zien het meteen wanneer het niet goed met me gaat.”

“Ik heb een lange periode van teleurstellingen en veel persoonlijk leed gekend. Door mijn psychoses beschuldigde ik mensen in mijn omgeving onterecht van dingen. Gelukkig hebben zij mij dit allemaal vergeven en doordat zij mij hebben vergeven, kan ik het verleden zelf ook loslaten.”

Tip: kijk eens op de interactieve site www.schizofrenie24x7.nl. Bevat veel info bevat voor naasten.

 

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlGGZ Oost Brabant is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

© 2014 GGZ Oost Brabant | Disclaimer Privacy-statementISO9001

Ga naar boven

Achtergrond-oranje