Menu

banner--ervaringsverhalen

Banner Klik kaart

Sandy Kandau

“In een slechte periode voel ik ‘s ochtends al dat het helemaal mis is. Ik word dan overspoeld door angstige gedachten. Angst om te stikken in mijn slijm als ik verkouden ben, angst dat mijn hart ermee ophoudt, maar ook angst voor de nacht, vooral als ik ver van huis ben. Op zulke momenten ben ik bang dat ik uit paniek iets raars doe, omdat ik denk dat het nooit meer overgaat. Je wilt dat het stopt. Het gevoel van extreme leegheid is niet te beschrijven. En er is niemand die dat echt begrijpt.

Niemand kan mij van mijn nare gedachten afbrengen, ook al zegt een arts dat je niet kunt stikken in je slijm en dat je hart niet zomaar stopt. ‘Dan zal ik wel die ene uitzondering zijn waarbij dat wel gebeurt’, zegt een stemmetje dan tegen me.

Ik heb allerlei behandelingen gehad, maar wat me echt heeft geholpen is de combinatie cognitieve gedragstherapie* en de traumabehandeling EMDR. Hiermee ga je terug naar de meest angstige momenten uit je leven, die je herbeleeft en als het ware reset.

Het gaat nu goed met mij: ik heb een nieuwe magic show (quick change act met zang red.), ben met een opleiding begonnen en heb het gevoel dat ik mijn angsten onder controle heb. Ik neem nog wel een onderhoudsdosis van het medicijn Lexapro en heb eens per maand een gesprek met mijn psycholoog.
Ik houd er rekening mee dat mijn angsten kunnen terugkomen, maar ik loop er niet meer voor weg. Ik weet dat alles voorbijgaat en dat het weer beter wordt.”

* Cognitieve gedragstherapie is een combinatie van gedrags- en gesprekstherapie.

 

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlGGZ Oost Brabant is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

© 2014 GGZ Oost Brabant | InformatieveiligheidDisclaimer Privacy-statement ISO9001 ISO9001

Ga naar boven

Achtergrond-oranje