Afdrukken

Autisme kun je niet aan de buitenkant zien, maar je kunt het soms wel aan iemand merken. Veel kinderen met autisme kunnen er slecht tegen als er dingen veranderen of anders lopen dan gepland. Uw kind kan dan heel angstig of boos worden. Ook zie je vaak dat kinderen met autisme het liefst bezig zijn met één bepaald onderwerp of hobby. Bijvoorbeeld dinosaurussen of paarden. Sommige kinderen met autisme hebben snel last van prikkels, bijvoorbeeld harde geluiden of kriebelige stoffen.

Autisme Spectrum Stoornissen is een verzamelnaam voor verschillende vormen van autisme. Naast autisme zoals hierboven beschreven, vallen hier Asperger en PDD NOS onder.

Behandelingen

Wij proberen kinderen of jongeren met autisme en hun ouders te helpen beter te begrijpen wat autisme is en hiermee om te gaan. Ouders kunnen leren er positief mee om te gaan. We leren kinderen vaardigheden en ze krijgen meer zelfvertrouwen. Soms kunnen medicijnen hierbij helpen.

Werkwijze

Soms is aanvullend onderzoek noodzakelijk, bijvoorbeeld intelligentieonderzoek of persoonlijkheidsonderzoek.

U kunt uw kind voorbereiden op het onderzoek door te vertellen dat het onderzoek ongeveer één uur duurt (met soms nog een tweede afspraak). U kunt in eenvoudige woorden uitleggen wat de bedoeling van het onderzoek is, namelijk dat u uw kind en de problemen beter wil begrijpen en dat er mensen zijn die daarbij willen helpen.

Stel uw kind gerust, veel kinderen zijn vaak onzeker.

Advies

De resultaten van het onderzoek worden besproken binnen het multidisciplinair team. De resultaten en adviezen worden met u besproken in een adviesgesprek.

Afhankelijk van de leeftijd van het kind/de jongere zal hij/zij zelf ook voor het adviesgesprek worden uitgenodigd.

Poli(kliniek)

De Autisme-poli doet bij vermoeden van een autisme spectrum stoornis (ASS), waaronder PDD-NOS en stoornis van Asperger, gespecialiseerde diagnostiek. Daarna kan de behandeling starten.

Aanmelden en contact

 

Uw huisarts bepaalt in afstemming met u dat u het beste bij ons terecht kunt voor hulp. Zijn verwijzing of die van een andere hulpverlener is nodig wanneer u de zorg zoekt die wij u kunnen bieden. U kunt zichzelf niet aanmelden voor psychische hulpverlening bij GGZ Oost Brabant zonder een officiële verwijzing. Naast de huisarts kunnen ook andere instanties voor een doorverwijzing zorgen, zoals een specialist van een ziekenhuis, een bedrijfsarts of de verslavingszorg.

Regio Oss/Uden/Veghel
Gezondheidslaan 65
5342 JW Oss
tel. 0412 - 84 70 01

Regio Helmond/Peelland
Wesselmanlaan 25a
5707 HA Helmond
tel. 0492 - 84 80 01

Regio Land van Cuijk en Noord-Limburg
Bilderbeekstraat 44
5831 CX Boxmeer
tel. 0485 - 84 72 51