‘Ik heb mezelf goed leren kennen’

Heidi Schijvens-klein

“Toen mijn kinderen klein waren ben ik op eigen verzoek opgenomen op de PAAZ-afdeling*. Het ging echt niet meer, ik zag het leven niet meer zitten. Met de diagnoses borderline, depressie en een burn-out heb ik na mijn opname anderhalf jaar in intensieve therapie gehad. Dit was confronterend, maar dankzij de therapie is mijn eigenwaarde gestegen en heb ik geleerd om hulp te vragen als het nodig is. Ik werk tot op de dag van vandaag aan mezelf en dat zal ik de rest van mijn leven blijven doen. Iedere keer weer ga ik het gevecht aan, met vallen en opstaan. Mijn kinderen hebben mij nodig.

Ik heb mezelf goed leren kennen en kan herkennen hoe dingen gaan. Soms bemerk ik dat te laat, maar dan spreek ik dat uit, bijvoorbeeld naar mijn man of de kinderen: ‘Ik heb last van jouw gedrag en dat ligt niet aan jou, maar nu kan ik er even niet tegen’.

Iemand heeft mij ooit gezegd: ‘Ik probeer elke dag leuker en beter te zijn dan de persoon die ik gisteren was’. Die levenshouding heb ik omarmd. Dat heb ik geleerd; als je je omringt met positieve mensen dan blijf jij zelf ook positief. Dat wil niet zeggen dat ik altijd positief ben, maar ik wil graag het goede in de mens zien.

Als mensen mij vragen wat voor werk ik doe, dan zeg ik: ‘Ik maak mensen gelukkig’. Zo zie ik dat echt. Ik heb een eigen bedrijf in netwerkmarketing en sinds enkele jaren een bedrijf als hulp in de huishouding. Mensen zijn blij met wat ik voor hen doe. Ik loop ook met liefde met mijn zoon èn met mijn dochter hun folderwijk, ik zie dat als quality time. Na afloop geven we elkaar altijd een high five.”

Ga naar boven