Julia (25) heeft de eetstoornis Anorexia Nervosa.

Julia-klein

‘Het duurde even voordat ik het zelf inzag’ 

“Ik heb mezelf nooit dik gevonden. Wat ik ook at, ik kwam niet aan. Hoe ik aan deze eetstoornis ben gekomen, weet ik niet. Ik ben wel altijd veeleisend voor mezelf geweest en kon nooit goed keuzes maken. Zo ging ik bijvoorbeeld dezelfde opleiding als mijn zussen volgen omdat ik niet wist wat ik zelf wilde. Op school haalde ik negens en tienen, maar ik was nooit trots op mezelf.”

“De periode dat ik begon met afvallen is voor mij heel vaag; ik kan me daar weinig van herinneren. Ik weet wel dat ik steeds minder ging eten. Het rare is dat ik nooit honger had en me ook niet futloos voelde. Ik kon het lang verbloemen, maar op een gegeven moment begon het mensen in mijn omgeving op te vallen dat ik heel weinig at en veel afviel. Het duurde even voordat ik zelf inzag dat ik een eetstoornis had, maar door die reacties van naasten besloot ik wel hulp te zoeken.”

 “Uiteindelijk ben ik drie maanden opgenomen geweest. Op dat moment was het verschrikkelijk: ik had niets meer zelf in de hand en alles werd voor me bepaald, zelfs op welke tijden ik moest eten. Terugkijkend hierop weet ik dat het goed voor me was en dat ik het op dat moment nodig had. Na mijn opname ging ik naar de dagbehandeling en nu zit ik in de nazorg. Ik ben nog niet genezen, maar ik heb al wel grote stappen gemaakt. Herstellen gaat nou eenmaal met ups en downs. Ik kan gelukkig wel weer van eten genieten en ik heb het gevoel dat ik weer leef.”

Meer weten over eetstoornissen? Bekijk het filmpje dat is gemaakt door RTL4-programma Altijd Jong op onze website.

 

© 2014 GGZ Oost Brabant | Disclaimer Privacy-statementISO9001

Ga naar boven