Ivo Dekker (30) heeft een manische depressie en een posttraumatische stress stoornis. 

Ivo Dekker-klein

Werk: vrijwilliger bij de lokale EHBO vereniging en LOTUS-slachtoffer

Hobby’s: schilderen en schrijven

Angst: spinnen

‘Ik ben niet zielig’

“Ik ervaar veel onbegrip voor mijn psychische aandoening. Zoals die keer dat ik me ziek meldde omdat ik depressief was. Toen werd er gezegd: ‘Ziek? Een depressie is helemaal geen ziekte’. Op die momenten voel ik veel boosheid. Toch ben ik altijd open over mijn aandoening; ik bestrijd de vooroordelen en taboes die er zijn over psychische aandoeningen. Ik wil ook dat mensen op een normale manier met mij omgaan; ik ben niet zielig.

Op school had ik al gedragsproblemen: ik was druk en brutaal. Ik ging naar het speciaal onderwijs en op mijn achttiende kreeg ik de diagnose borderline. Hier kon ik mezelf niet in vinden en ik gaf aan dat ik opnieuw getest wilde worden. Pas toen ik 28 was werd de diagnose manische depressie gesteld. Toen vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats.

Zelfs op mijn dipdagen ga ik door met mijn dagelijks leven; ik moet het ritme erin houden. Helaas is werken voor mij niet mogelijk: door mijn psychische gesteldheid, maar ook door lichamelijke klachten. Door vrijwilligerswerk probeer ik toch een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. Verder leef ik van dag tot dag en aan plannen doe ik niet; ik neem alles zoals het komt.”

 

 

© 2014 GGZ Oost Brabant | Disclaimer Privacy-statementISO9001

Ga naar boven