De zoon van Ellen van Berlo heeft schizofrenie/psychotische kwetsbaarheid.

Ellen van Berlo-klein"Je kind in een kliniek achterlaten is een hel"

"Zestien jaar was onze zoon toen we te horen kregen dat hij schizofrenie had. Een ongeneeslijke ziekte, werd ons verteld. Het was alsof de grond onder onze voeten wegzakte. Wij hadden toch twee gezonde kinderen gekregen?

De problemen begonnen op de middelbare school. Onze zoon vertoonde in de klas storend gedrag. Thuis was hij verward, agressief en achterdochtig: hij dacht dat we hem wilden vergiftigen. De situatie werd onhoudbaar en na een crisisopname werd de diagnose gesteld. De jaren die volgden waren loodzwaar. Wij wisten niks van deze ziekte en er was niemand die ons er iets over vertelde. Ik voelde me schuldig en vroeg mezelf af wat ik verkeerd had gedaan als moeder. Pas toen ik in contact kwam met Ypsilon (vereniging voor psychose en schizofrenie, red.) vond ik (h)erkenning. Het was confronterend, maar ik was daar op de goede plaats.

Inmiddels heeft onze zoon een aantal opnames achter de rug. Hij heeft een groot deel van zijn jeugd in klinieken doorgebracht. Je kind daar achter laten, is een hel. Anderen zeggen 'laat je zoon gewoon los', maar hoe zouden zij het vinden om hun kind los te laten boven een groot gat?  Want zó voelt dat als je je kind in die toestand achter laat.
Onze zoon heeft nu al drie jaar geen psychose gehad. Door zijn positieve instelling is hij gekomen waar hij nu staat en daar zijn we trots op. Ik hoop dat hij een fijne plek in de maatschappij kan vinden, waar hij gelukkig kan zijn. Voor nu koester ik de goede momenten en leef zoveel mogelijk met de dag."

 

© 2014 GGZ Oost Brabant | Disclaimer Privacy-statementISO9001

Ga naar boven