Marinke Stassen (34) heeft een schizo-affectieve stoornis. 

Marinke Stassen-kleinDit betekent dat ze psychotische stoornissen met stemmingsproblemen heeft.

‘Je kunt het niet alleen’

“Op het moment van mijn psychoses was ik mezelf niet. Ik was de weg kwijt en wilde het liefst ergens in een hoekje kruipen. Andere dagen dacht ik juist weer de wereld aan te kunnen. Dankzij de hulp van mijn partner en mijn behandelaren ben ik er uiteindelijk bovenop gekomen. Herstellen doe je samen; je kunt het niet alleen.”

“Samen met mijn behandelaar heb ik een signaleringsplan opgesteld. Hierin geef ik aan wat ik wil dat er gebeurt op het moment dat ik weer een psychose krijg. Op deze manier houd je toch de contrôle over je eigen leven.”

“Ik accepteer dat ik niet meer degene ben die ik vroeger was en ook nooit meer diegene zal worden. Ik heb minder energie en het werk wat ik vroeger deed, onderzoeker milieukunde, is nu te zwaar voor mij. Door de psychoses was mijn zelfvertrouwen verdwenen en dit heb ik helemaal opnieuw op moeten bouwen. Vroeger legde ik de lat voor mezelf heel hoog, maar ik heb geleerd om nu met kleinere dingen tevreden te zijn.”

Marinke werkt nu als ervaringswerker FACT bij GGZ Oost Brabant. 

“Door mijn eigen ervaring sta ik dichter bij cliënten dan andere hulpverleners. Cliënten schamen zich vaak voor hun ziekte, maar durven zich bij mij kwetsbaar op te stellen omdat ze weten dat ik iets vergelijkbaars heb meegemaakt.”

Volg Marinke op Twitter: https://twitter.com/marinkestassen

© 2014 GGZ Oost Brabant | Disclaimer Privacy-statementISO9001

Ga naar boven