Diana Lamers werkt als verpleegkundige niveau 5 op ‘t Paapje in Boxmeer.

diana lamers 200x137IRB cursus: ‘Leren om oplossingsgericht denken los te laten’

“Doorvragen zonder de cliënt een bepaalde richting in te duwen: dat is het doel van de IRB cursus. Wij zijn gewend om oplossingsgericht te denken. Bij deze cursus leer je om dat los te laten: zo laat je de cliënt beslissen. Je leert om zelfs op momenten waarop je denkt niet verder te komen, de juiste vraag te stellen. Ik vind het wel belangrijk dat cliënten ook op de hoogte worden gebracht van het feit dat wij deze cursus volgen, omdat zij toch degene zijn voor wie we het doen. Zo snapt de cliënt het ook wanneer wij ons werk op een andere manier uitvoeren.”

“Ik volgde de Vlugge Variant van de IRB cursus, deze duurde vier dagen van negen tot vijf uur. Het is een verplichte cursus, die vooral bestaat uit theorie. Door de hoeveelheid theorie was het soms wat langdradig. Maar je krijgt ook huiswerkopdrachten mee, waarbij je leert nadenken over hoe je de theorie in de praktijk kan toepassen. Er zijn ook collega’s die de opleiding tot IRB werkbegeleider volgen. Zij gaan de mensen die de Vlugge Variant volgen begeleiden.”

“Ik werk nu twaalf jaar bij GGZ Oost Brabant, waarvan 2,5 jaar als verpleegkundige niveau vijf. Mijn werkzaamheden zijn erg afwisselend: zo doe ik mee aan het FACT overleg, vraag ik indicaties aan en doe ik intakegesprekken. Doordat mijn werk zo afwisselend is, is het nooit saai; iedere dag is anders.”

© 2014 GGZ Oost Brabant | PrivacyDisclaimer   ISO9001 ISO9001 NEN

Ga naar boven