Eline Cuppen is leerling verpleegkundige op Eikenheuvel 5/6. 

header elinecuppen 200x137

‘Ik houd van de vrijheid binnen dit werk’

“Je wordt hulpverlener, omdat je een ander wilt helpen. Het is moeilijk om te leren inzien dat iemand soms niet geholpen kan of wil worden. Het zien van herstel is daarentegen weer het mooie in dit vak. Zoals een cliënt die vanuit een diep dal omhoog heeft weten te klimmen. Dat ik daar als hulpverlener een bijdrage aan heb kunnen leveren, maakt mij dankbaar."

“Omdat ik eerst verzorgende niveau 3 en verpleegkundige niveau 4 gedaan heb, kan ik de opleiding HBO verpleegkunde nu in twee jaar doen. Tijdens mijn vooropleiding zorgde ik vooral voor ouderen en werkte ik onder andere in de thuiszorg en gehandicaptenzorg. Toen ik voor mijn huidige opleiding solliciteerde bij GGZ Oost Brabant, werd ik geplaatst op de afdeling Eikenheuvel 5/6. Hier worden mensen met een licht verstandelijke beperking met een psychiatrisch ziektebeeld opgenomen. Ik had nog geen ervaring met deze doelgroep, maar door mijn huidige werk binnen GGZ Oost Brabant heb ik ontdekt dat de psychiatrie mij het meest aanspreekt. Ik wil zorgen voor mensen die psychische hulp nodig hebben en niet alleen voor bijvoorbeeld een wond op een been. Bij mensen met een licht verstandelijke beperking met een psychiatrisch ziektebeeld verleen je ook een ander soort zorg dan bij bijvoorbeeld ouderen. Door de beperking van deze cliënten is het moeilijker om met hen te communiceren. Het is daarom belangrijk dat je investeert in een goede relatie met de cliënt; zo leer je ook iemands gedrag beter kennen en begrijpen."

“Naast het werken met cliënten houd ik vooral van de vrijheid binnen dit werk. Je werkt dan wel volgens een bepaald beleid, maar je mag veelal zelf bepalen hoe je dit invult. Iedereen maakt gebruik van zijn eigen persoonlijke kwaliteiten en al deze kwaliteiten bij elkaar maken een sterk team.”

Eikenheuvel 5/6 is een gesloten crisisopname afdeling binnen de specialistische zorg LVB-P.

Ga naar boven