Wim van den Elzen is jobcoach/trajectbegeleider.

wim vd elzen schitterend 200x137

‘Lekker werken’

"Werken is voor cliënten een goed medicijn. Helaas weet ik vanuit mijn ervaring als trajectbegeleider dat het voor hen niet meevalt een arbeidsplaats te vinden. Hun kansen zijn minimaal. Bij sociale werkvoorzieningen kunnen ze vaak wel terecht, maar daar liep ik tegen wachtlijsten van een jaar aan om een cliënt geplaatst te krijgen. Zo frustrerend!"

"Dat gevoel werd nog sterker als ik op mijn kantoor in Boxmeer uit het raam keek naar de tuin. Die zag er niet uit! Mijn handen jeukten! We hebben zoveel cliënten die de kwaliteiten en vaardigheden hebben om daar iets moois van te maken en naar mijn gevoel deden we daar veel te weinig mee. Op het gebied van Maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft GGZ Oost Brabant nog een wereld te winnen."

Project tuinonderhoud

"Het project begeleid tuinonderhoud kwam wat dat betreft echt op het juiste moment. Deze samenwerking tussen de afdelingen Arbeid en Dagbesteding en Facility Services is een prachtig initiatief. We laten onze eigen cliënten die dat graag zelf willen en dus gemotiveerd zijn, zorgen voor het groen en tuinonderhoud van onze terreinen en van onze woonvoorzieningen. Daarmee hebben zij een zinvolle invulling van hun dag, ze vergroten hun kans om toe te stromen naar een reguliere arbeidsplaats én we besparen het geld dat uitbesteden aan een hoveniersbedrijf kost."

"Mijn rol in dit project is die van jobcoach, dit houdt in dat ik cliënten begeleid bij het werk. Dat is heel breed: ik leer ze vaardigheden over tuinonderhoud, plantenkennis, ik bied structuur en help ze hun sociale vaardigheden te vergroten. Ook stimuleer ik ze als het, zoals vorige week, erg koud is en ze er tegenop zien te gaan werken. 
Deze baan geeft mij veel voldoening. Mijn dag is goed als we met zijn allen lekker hebben gewerkt, als de cliënten plezier hebben gehad en zeggen: "Moet je eens kijken Wim, dit hebben we met zijn allen gefixed vandaag!"

Winnaar

"Dat het project genomineerd was voor de Olim-prijs voelde als een beloning. Hoewel we niet hebben gewonnen, voel ik me wel een beetje winnaar. Eén van mijn cliënten kwam tijdens de Andersdag naar de prijsuitreiking toe. Ik vond dat zo een betrokkenheid tonen. Dat gaf mij nog veel meer voldoening dan de prijs zelf!"

Ga naar boven