Paul Werkman is (tijdelijk) begeleider bij het ODAC in Oss.

header paul werkman 200x137

‘Aan nieuwe dingen proeven’

"Nieuw Perspectief was echt mijn ding. Zwerfjongeren met psychiatrische problemen is een hele mooie doelgroep om mee te werken én broodnodig. De mededeling dat we moesten sluiten, was dan ook een klap. Ik was boos en verdrietig en kon het eigenlijk niet geloven: dit waren toch de mensen waar de GGZ juist voor moest staan?"

"Na de sluiting, ben ik met ondersteuning van onze mobiliteitsadviseur Anki Hoskam gaan kijken wat ik wilde. Dagbesteding leek me wel wat. Zo kwam ik op het ODAC in Oss terecht waar ik tot januari zwangerschapsverlof vervang. En hoewel Nieuw Perspectief en het ODAC twee verschillende werelden zijn, heb ik het hier erg naar mijn zin."

"Groot verschil is de doelgroep. De mensen die hier komen zijn al veel verder in hun proces,  weten beter wat ze wel en niet willen en komen hier meestal gemotiveerd naar toe. Dagbesteding lijkt voor velen misschien heel simpel, maar het is zoveel meer dan een activiteit. Het geeft mensen een reden om hun bed uit te komen, maar ook structuur, dagritme, eigenwaarde en status. Het betekent voor onze cliënten heel veel dat ze 's avonds kunnen zeggen: 'Ik ben naar mijn werk geweest.'  Ik vind het heel mooi dat iets wat zo simpel lijkt voor cliënten zoveel betekenis heeft."

'Hoe kun jij zo gemotiveerd blijven en niet verzuren?' vragen mensen mij weleens. Natuurlijk is 'in de mobiliteit zitten' niet iets waar je voor kiest, maar  het heeft ook voordelen. Zo is het een kans om aan nieuwe dingen te proeven, waarvoor je anders de mogelijkheid niet had gehad. Hierdoor ben ik erachter gekomen dat ik bij dagbesteding ook echt op mijn plek zit.  Ik hoop dan ook dat er ergens binnen de activering een vacature komt, maar als dat niet zo is, sta ik open voor een nieuwe uitdaging."

Ga naar boven