Bart van Oosteren, Verpleegkundig Specialist NAH.

bart van oosteren 200x137

‘Out of the box’

"Toen ik vijf jaar geleden begon bij NAH Huize Padua viel mij op dat er enorm veel kwaliteit in huis is, maar dat medewerkers het lastig vonden aan te geven wat ze nou precies deden en waarom. Er werd veel op gevoel gewerkt, en minder planmatig. Aan mij de taak om dat laatste te verbeteren. Inmiddels is dat gebeurd: we doen uitgebreide intakes, we maken verpleegplannen en hebben patiëntenbesprekingen. En dit alles zo SMART mogelijk. Zonder het gevoelsmatige aspect te niet te doen, want dát is voor onze doelgroep onmisbaar." 

"Het brein is een wonderlijk iets en daardoor is niet één patiënt met hersenletsel hetzelfde. Je kunt er dus niet een 'vast' plan op loslaten, maar moet elke keer iets nieuws bedenken. Dat vereist veel creativiteit en out of the box denken. En daar zijn wij goed in."  

"Wij hebben patiënten die voorheen op een gesloten afdeling verbleven en daar voor veel onrust zorgden. We zien vaak dat op onze ruim opgezette en open afdeling het probleemgedrag verdwijnt: een combinatie van een juiste en vooral gelijkwaardige benadering, de goede hoeveelheid structuur én patiënten vrijlaten en op afstand volgen. Opsluiten is vaak olie op het vuur gooien, dus geven we ze 'die gestructureerde vrijheid'."  

"Bij NAH willen we ons voortdurend ontwikkelen om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Een jaar geleden zijn we op onze rehabilitatieafdeling gestart met de methode 'Hooi op je vork'. 'Hooi op je vork' is een begeleidingsmodel waarbij een patiënt zélf bepaalt wat hij wil bereiken. Verpleegkundigen ondersteunen en motiveren hem hierbij. Beiden zijn hierdoor veel actiever geworden om samen op zoek te gaan naar doelen. Het gaat vaak om kleine dingen die voor een patiënt grootse dingen kunnen betekenen." 

"Zoals bij een van onze patiënten die graag wilde telefoneren met haar familie, maar dat niet kon vanwege haar hersenletsel. De ergotherapeut heeft er toen voor gezorgd dat er een aangepaste telefoon kwam en een verpleegkundige heeft haar getraind. Nu kan ze bellen en dat betekent heel veel voor haar kwaliteit van leven." 

"Samen met ontzettend gedreven teams bezig zijn de kwaliteit van zorg te verbeteren, is ontzettend leuk. Nadat medewerkers jarenlang op dezelfde manier hebben gewerkt, passen ze nu met heel veel energie en passie een nieuwe methodiek toe om samen met de patiënt te werken aan een zo groot mogelijke zelfredzaamheid. Daar neem ik mijn petje voor af."

© 2014 GGZ Oost Brabant | PrivacyDisclaimer |   Toegankelijkheidsverklaring  ISO9001 ISO9001 NEN

Ga naar boven