Lieke Wijnhoven‘Bij deze therapie hoeven kinderen nu eens niet alleen maar te praten’

Extreme angst voor spinnen, niet alleen in het donker durven slapen, of de hele dag piekeren omdat je bang bent om iets fout te doen; 40 procent van de kinderen met autisme heeft minimaal één angststoornis. Lieke Wijnhoven is orthopedagoog bij GGZ Oost Brabant en werkt drie dagen in de week aan het promotie project waarin ze onderzoekt of het spel Mindlight werkzaam is voor kinderen met autisme en angst.

Waarom dit onderzoek?

“Bij GGZ merkten we dat het behandelaanbod voor kinderen met autisme niet altijd goed aansloot bij deze doelgroep. Het is vaak te theoretisch en te complex voor ze. Kinderen met autisme vinden het lastig om hun gevoelens en gedachtes te verwoorden. Het spel Mindlight is gericht op angstklachten. Wij willen het inzetten voor kinderen met autisme van 8 tot 16 jaar met angstklachten. Veel kinderen met autisme gamen. Ze zitten in een virtuele omgeving en ze hoeven dus niet zoveel te praten. Via het spel kunnen ze vaardigheden leren. Perfect voor deze doelgroep.”  

Hoe werkt het behandelonderzoek precies?

“Waar de kinderen normaal gesproken therapie uit het normale behandelaanbod voor angstklachten zouden krijgen, krijgen ze nu de game als therapie. De bedoeling is dat ze via het spel leren hoe ze het beste met hun angsten om kunnen gaan. De behandeling is zes weken achter elkaar, een sessie duurt een uur. Na drie maanden is er een follow-up. Hierbij nodigen we ouders en kinderen uit en vragen hoe het met de angst is. We kijken wat de kinderen hebben geleerd. De eerste gamesessie begint meestal met een kwartiertje psycho-educatie: we leggen de kinderen uit wat angst precies inhoudt, we vragen wat dat voor hen betekent en op welke manier dat lastig voor ze is. Daarna maken we een koppeling naar Mindlight, en gaan ze gamen. Door een EEG-metertje krijgen de kinderen neurofeedback in het spel. Ze merken dat als ze zich concentreren en ontspannen zijn, ze makkelijker verder komen in het spel. Op die manier leren ze beter met hun angst om te gaan. Na afloop koppelen we terug en vragen we wat ze die dag hebben geleerd.”

Hoe ziet de game Mindlight er precies uit?

“De hoofdpersonage in de game is Artie. Hij heeft een pet op die licht kan geven. Hij is in het huis van zijn oma, zij is vervloekt en daardoor is het er heel donker. De bedoeling van het spel is dat Artie het huis weer licht maakt en dat oma weer de oude wordt. Na een paar gamesessies merken de kinderen dat hoe meer ontspannen ze de game spelen hoe meer licht de pet van Artie geeft. En dan komen ze makkelijker verder in de game.”

Wat zijn de effecten tot nu toe?

“In observaties zie ik wel dat kinderen het makkelijk oppakken. We horen ook van ouders terug dat hun kind opeens alleen naar de wc durft te gaan of weer alleen in het donker durft te slapen. Het wordt ook goed ontvangen door de behandelaars op de werkvloer. Bij veel kinderen is het stukje angst blijven liggen in de reguliere therapie. Deze kinderen vinden het prettige van Mindlight dat ze nu eens niet hoeven te praten. En ouders zeggen: ‘eindelijk iets waar mijn kind mee naartoe wil.’ Dus het onderzoek was heel welkom. We komen ook relatief makkelijk aan deelnemers.”


Lieke Wijnhoven (26 jaar)

Woont:  samen met vriend in Nijmegen bij het station. “handig, want voor mijn onderzoek reis ik veel met de trein.” 

Ambitie: “Dat ik vanuit orthopedagoog door kan groeien naar GZ-psycholoog en dat ik het doen van onderzoek en behandelen altijd kan blijven combineren.”  

Grote voorbeeld: ”Daan Creemers, GZ-psycholoog i.o. en coördinator van de Onderzoekslijn Kind & Jeugd. Hij was binnen GGZ een van de eersten Scientist-practitioners, oftewel iemand die zich zowel met onderzoek als met het behandelen van cliënten bezighoudt.

Vindt leuk: Festivals, bijvoorbeeld ‘Into the Great Wide Open’ op Vlieland’’

Vaak te vinden: Poppodium ‘Doornroosje’

 

 

Ga naar boven