Afdrukken

In deze appartementen wonen mensen die door hun psychiatrische beperking langdurig begeleiding nodig hebben bij wonen, werken, vrijetijdsbesteding en het onderhouden van sociale contacten. Zij hebben baat bij een veilige en rustige woonomgeving zonder directe medebewoners en met zo min mogelijk bemoeienis van hulpverleners en instanties.

Ook is de mogelijkheid van een wisselende begeleidingsintensiteit prettig; van weinig begeleiding indien mogelijk, tot veel begeleiding als de situatie daar om vraagt.

Zowel de psychiatrische achtergronden als de leeftijd van onze cliënten varieert. Op het Claraklooster wonen mensen van 18 tot 60 jaar. Als de cliënt met succes en naar eigen tevredenheid in een appartement woont, kan hij of zij daar vele jaren blijven wonen.

Voor wie?

De appartementen bij het Claraklooster bieden huisvesting aan twaalf cliënten, die ieder een eigen appartement bewonen. Zij vinden hier de veiligheid van een wooncomplex (nieuw gebouwd in 2009), een begeleidingsteam in de nabijheid en dagbesteding onder één dak.

Doelgroep

Volwassenen en Ouderen

Soort zorg

Wonen

De woningen

 

Het appartementencomplex achter het Claraklooster heeft twaalf appartementen gevestigd op drie bouwlagen. Op de begane grond zijn vier appartementen die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers, de appartementen op de eerste en tweede etage lenen zich daar minder voor.

Ieder appartement heeft een eigen huisnummer en een eigen voordeur. Verder beschikt elk appartement over een keuken, een badkamer, een huiskamer en een aparte slaapkamer. De appartementen zijn ruim en licht. Er is een gezamenlijke binnentuin, een lift en trappenhuis aanwezig in het appartementencomplex.

U brengt bij voorkeur uw eigen meubilair mee, maar u kunt ook gebruik maken van de basisinrichting van GGZ Oost Brabant, bestaande uit een bed, een kast, een tafel en een stoel. Alle appartementen worden gestoffeerd opgeleverd.

Begeleiding

De begeleiding gaat uit van de individuele mogelijkheden van de cliënt. U krijgt begeleiding bij hetgeen u niet (meer) zo goed alleen lukt. Uw wensen en behoeften zijn hierbij het uitgangspunt. Zo kunt u bijvoorbeeld aangeven dat u begeleiding wenst bij het zoeken naar vrijwilligerswerk of bij het leren plannen en uitvoeren van huishoudelijk werk. Samen met uw persoonlijk begeleider maakt u plannen en afspraken om deze doelen te kunnen bereiken. De afspraken worden in het begeleidingsplan opgenomen en dienen als leidraad voor het dagelijks functioneren.

De woonvorm heeft een team van deskundige medewerkers. De teamleider heeft de dagelijkse leiding. Ook zijn er zorgassistenten aan het team verbonden; zij ondersteunen de cliënten bij het bereiden van maaltijden en het schoonhouden van kamers en algemene ruimtes.

Doordeweeks is er begeleiding aanwezig van 9.00 uur tot 17.30 uur en in het weekend van 9.00 uur tot 13.00 uur. De begeleiding komt op vaste afspraken bij u thuis. In de avond-, nacht- en overige weekenduren kunt u bij calamiteiten een beroep doen op de voorwacht. Deze voorwachtfunctie wordt verzorgd door een 24-uurs zorgafdeling, die u advies geeft of doorverwijst naar de instantie of persoon die op dat moment nodig is.

Dagbesteding en activiteiten in de buurt

De appartementen liggen aan de rand van de binnenstad van Helmond, midden in een woonwijk. Het centrum van Helmond, maar ook het station en busverbindingen zijn op loopafstand bereikbaar. In het Claraklooster is ook het ontmoetings- en dagactiviteitencentrum (ODAC) gevestigd. Hier bent u van harte welkom om andere mensen te ontmoeten en mee te doen aan allerlei creatieve en educatieve activiteiten. U kunt hier ook ondersteuning krijgen bij het oppakken van bezigheden buiten het ODAC, zoals vrijwilligerswerk, sportclub of hobby-activiteiten.

Contact

Molenstraat 74A
5701 KH Helmond
M 06 - 10 46 12 28

Foto's

  • Claraklooster---badkamer.jpg
  • Claraklooster---gang.jpg
  • Claraklooster---keuken-2.jpg
  • Claraklooster---slaapkamer.jpg
  • Claraklooster---voorzijde.jpg
  • Claraklooster_-_achterzijde.jpg
  • Claraklooster_-_achterzijde_2.jpg
  • Claraklooster_-_tuin.jpg