Afdrukken

De Staringstraat is een 24-uurs woonvoorziening waar cliënten kunnen wonen en trainen naar (meer) zelfstandigheid, hiervoor is een WMO- (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) of WLZ-indicatie (Wet Langdurige Zorg) noodzakelijk. 

Voor wie?

Doelgroep

Aan de Staringstraat zit een woonvoorziening voor volwassenen vanaf 18 jaar met een ernstige psychiatrische aandoening en/of andere (bijkomende problematiek), die de wens hebben om getraind te worden naar (meer) zelfstandigheid. De bewoners van de Staringstraat zijn gemotiveerd om aan samen opgestelde doelen te werken, goed in staat om voor zichzelf te zorgen en een hulpvraag uit te stellen. Hierbij is het FACT-team of ander behandelteam betrokken.

Soort zorg

Wonen en trainen naar (meer) zelfstandigheid

De woningen

 

Het appartementencomplex bestaat uit zeventien appartementen die verdeeld zijn over drie woonlagen. Eén woonlaag bevindt zich op de begane grond, hiervan is één appartement rolstoelvriendelijk ingericht. De appartementen hebben een woon-/slaapruimte, een keuken en een badkamer met douche en toilet. Bewoners hebben de beschikking over een eigen schuurtje, dat als opslagruimte kan worden gebruikt.

De bovenste twee woonlagen van het complex zijn alleen per trap te bereiken, omdat een lift ontbreekt. Het complex heeft een gezamenlijke ruimte met een keuken, die te gebruiken is voor bijvoorbeeld het vieren van verjaardagen en het samenkomen met andere bewoners. Naast deze ruimte mogen bewoners van de Staringstraat ook gebruik maken van de gezamenlijke tuin. Hierdoor beoordelen de huidige bewoners hun woonomgeving als heel sociaal en veilig.

Op elke etage is een wasmachine en wasdroger aanwezig voor gezamenlijk gebruik. Het appartement wordt door de bewoners zelf netjes, in samenwerking met de huishoudelijk ondersteuner, onderhouden. Draadloos internet en telefoonaansluiting zijn op elk appartement aanwezig. 

Begeleiding

Het wonen in de appartementen aan de Staringstraat biedt ondersteuning om te kunnen werken aan persoonlijke groei en herstel, aan de hand van een Herstel Ondersteuning Plan (HOP). Deze HOP is gebaseerd op de Individuele Rehabilitatie Benadering en richt zich op herstel en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Het vergroten van de zelfredzaamheid, lichamelijk- en psychisch welzijn en een zinvolle daginvulling staat hierbij centraal.

Bewoners worden hierbij ondersteund door een toegewezen persoonlijk begeleider, waar periodiek contact mee is om de voortgang te bewaken. De andere woonbegeleiders van het begeleidingsteam van de Staringstraat zijn 24 uur per dag aanwezig in het inpandig kantoor. Hier kunnen bewoners terecht voor hulpvragen die acuut zijn en niet uitgesteld kunnen worden. In de nacht is een slaapwacht aanwezig voor noodgevallen.

Vanuit het FACT-team wordt voor iedere bewoner een case manager aangesteld. Het FACT-team stemt de samen gekozen aanpak af op uw woonwensen en (ondersteuning)behoeften, met hulpverleners van de bij u betrokken instanties, ervaringsdeskundigen en familieleden. De casemanager is gedurende de dag telefonisch bereikbaar. In de avonduren en in het weekend kunt u voor informatie of bij eventuele noodgevallen terecht bij de begeleiders van de Staringstraat.

Dagbesteding en activiteiten in de buurt

U kijkt samen met uw persoonlijk begeleider welke daginvulling voor u geschikt en haalbaar is. Hierbij kan een trajectbegeleider of andere (externe) ondersteuning ingeschakeld worden. Daarnaast is er een mogelijkheid om deel te nemen aan de activiteiten van De Ontmoeting, Wagenaarstraat 316 in Oss. Hierbij kunt u denken aan koken, wandelen, sporten, fitness, Digimaatje, hand- en spandiensten voor BrabantWonen en  GGZ OOst Brabant ('Vortdoen'). Maar u kunt ook gewoon binnenlopen voor een praatje met andere mensen. 

De ligging van de Staringstraat is ideaal. Op loopafstand vindt u een overdekt winkelcentrum en het treinstation. Het stadscentrum van Oss ligt op ongeveer vijftien minuten fietsafstand. Het appartementencomplex ligt in een levendige buurt naast scholen en aan een redelijk drukke straat. In het weekend is het echter een stuk rustiger in de buurt.

Contact

Staringstraat 2c
5343 GH Oss 
M 06 53 83 49 15