Afdrukken

Als bewoner van de Verdistraat kunt u leren zelfstandig te wonen.

U kunt het zien als een laatste stap voordat u geheel zelfstandig gaat wonen. Het opbouwen van een dagelijkse structuur en het maken van duidelijke afspraken zijn voorbeelden van te behalen doelstellingen. Uw voortgang in dit proces bepaalt de duur van uw verblijf op de Verdistraat. Het is echter ook mogelijk om permanent op dit adres te blijven wonen

De drie woningen op de Verdistraat worden bewoond door groepen bestaande uit zes of acht personen. Er kunnen maximaal twintig personen wonen op dit adres. Uw huisgenoten zijn zowel mannen als vrouwen.

De woongroep op nummer 81 bestaat uit zo'n acht jongvolwassenen van 18 tot 22 jaar oud met een aan autisme verwante (contact)stoornis en met een gemiddeld intelligentieniveau. Op Verdistraat nummer 81a wonen zes leeftijdsgenoten met een gemiddeld intelligentieniveau en met een achtergrond op het gebied van schizofrenie. De groep op nummer 81b bestaat uit zes volwassenen vanaf 30 jaar met diverse ziektebeelden en verschillende intelligentieniveaus.

Voor wie?

Op de Verdistraat in Oss verblijven drie aparte woongroepen met jongvolwassenen en volwassenen met verschillende psychiatrische achtergronden.

Doelgroep

Jongvolwassenen, Volwassenen

Soort zorg

Wonen

De woningen

 

Als u op een van de woongroepen van de Verdistraat woont, heeft u uw eigen slaapkamer met een wastafel. U kunt uw slaapkamer naar wens inrichten. U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhouden van uw slaapkamer, maar u kunt hierbij hulp krijgen van de aanwezige begeleiders.

In de woningen zijn badkamers met een ligbad en douches aanwezig. Ook zijn er verschillende handige faciliteiten, zoals computers, een biljarttafel, een vaatwasser, een wasmachine, een wasdroger en internet. De binnenplaats wordt gedeeld met alle bewoners van de drie woongroepen en in de woning is een rookruimte aanwezig.

Elke groep heeft een eigen huiskamer en keuken. U eet samen met uw huisgenoten op vaste momenten van de dag. Doordeweeks koken de begeleiders of andere medewerkers en in het weekend mag u zelf voor de groep koken. Andere huishoudelijke taken, bijvoorbeeld het tafeldekken en boodschappen doen, worden onderling verdeeld. Daarnaast zijn er dagelijks ook huishoudelijk medewerkers aanwezig om u te assisteren bij huishoudelijke werkzaamheden.

Begeleiding

Uitgangspunt van de begeleiding en ondersteuning op de drie groepen is de individuele hulpvraag van de cliënt. Met een persoonlijk begeleider stelt u als bewoner een individueel plan op. Onderwerpen als daginvulling, sociale contacten en het beheren van financiën zijn voorbeelden van aandachtspunten die in een dergelijk plan kunnen worden opgenomen. Het enthousiaste team van begeleiders helpt u bij het halen van uw persoonlijke doelstellingen en het slagen van uw individueel plan. Begeleiding is op alle dagdelen aanwezig en in de nacht is er een slaapwacht. Verder wordt dit team ondersteund door een psychiater, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen en een activiteitenmakelaar.

De groepen zijn zo opgedeeld dat er zoveel mogelijk cliënten met gelijksoortige hulpvragen bij elkaar wonen. Door deze indeling kan het groepsproces zo volledig mogelijk worden gestroomlijnd. Ondanks het afgestemde groepsproces blijven er altijd individuele (nuance)verschillen bestaan. De cliënten zijn op de hoogte van het gemeenschappelijk 'groepsbeleid' en de individuele (uitzonderings)afspraken, waardoor zij in harmonie met elkaar kunnen leven in dezelfde woongroep.

Op woongroep nummer 81 wordt vooral ondersteuning geboden in het overzicht houden over het dagelijkse programma. Er wordt vastgehouden aan de structuur door opgestelde weekprogramma's en er wordt veiligheid gecreëerd door duidelijkheid en voorspelbaarheid op de groep te bieden. Het accent van deze woongroep ligt voornamelijk op het trainen en begeleiden van de cliënten naar het zelfstandig kunnen wonen. Op woongroep 81a worden de cliënten vooral begeleid en aangestuurd in het oppakken van hun dagelijkse ritme. Ook het combineren van wonen en training met als doel in alle zelfstandigheid te kunnen wonen is onderdeel van opname. Het stabiliseren van het dagelijks ritme is op de woongroep op Verdistraat 81b de voornaamste doelstelling.

Dagbesteding en activiteiten in de buurt

De Verdistraat ligt midden in de wijk Ruwaard. In de wijk zijn allerlei voorzieningen aanwezig. Uw daginvulling bepaalt u in overleg met uw persoonlijk begeleider. Het vinden van gepast werk kan via arbeidsbemiddelaar IBN of een UWV-traject. U heeft de mogelijkheid om deel te nemen aan de activiteiten bij De Ontmoeting, Wagenaarstraat 316 in Oss.  Hierbij kunt u denken aan koken, wandelen, sporten, fitness, Digimaatje, hand- en spandiensten voor BrabantWonen en  GGZ OOst Brabant ('Vortdoen'). Maar u kunt ook gewoon binnenlopen voor een praatje met andere mensen. 

Uw boodschappen kunt u doen bij het nabijgelegen winkelcentrum de Ruwert. In de buurt is ook een eetgelegenheid. Het stadscentrum van Oss ligt op tien minuten fietsafstand en het treinstation Oss-West en het ziekenhuis zijn vlakbij. Recreëren kan in een nabijgelegen park met kinderboerderij. Tevens is er een recreatie/zwemplas op tien minuten fietsafstand. Er liggen diverse sportaccommodaties rondom de Verdistraat, bijvoorbeeld het voetbalstadion van FC Oss.

Door de begeleiders van de Verdistraat worden regelmatig gezamenlijke activiteiten voor de bewoners georganiseerd, bijvoorbeeld een uitje naar een pretpark of een restaurant.

Contact

Verdistraat 81
5343 VC Oss
T 0412 - 62 60 99

Foto's

  • Verdistraat_-_keuken.jpg
  • Verdistraat_-_rookruimte.jpg
  • Verdistraat_-_slaapkamer.jpg
  • Verdistraat_-_voorzijde.jpg
  • Verdistraat_-_woonkamer.jpg
  • Verdistraat_-_woonkamer_2.jpg
  • Verdistraat_-_woonkamer_3.jpg
  • Verdistraat_-_woonkamer_4.jpg
  • Verdistraat_-_woonkamer_5.jpg
  • Verdistraat_-_woonkamer_6.jpg