Menu

banner-wetenschappelijkonderzoek

Banner Klik kaart

‘Doel is om onze NAH-cliënten de beste behandelingen te kunnen geven’

Foto Peggy 2

Peggy Spauwen is senior onderzoeker en psycholoog bij de afdeling niet-aangeboren hersenletsel (NAH) van Huize Padua: “Ik hou me bezig met het coördineren van de onderzoekslijn, het begeleiden van onderzoekers en met neuropsychologische diagnostiek bij de NAH-patiënten.”

Waar gaat jullie onderzoek over?
“Ik ben momenteel met onze junior onderzoeker, Daan Verberne, bezig met een literatuur onderzoek (systematisch review) naar de (neuro)psychologische behandelingen van gedragsproblemen na NAH. Dit doen we in samenwerking met professor Caroline van Heugten van de Universiteit Maastricht. We doen dit onderzoek om een overzicht te krijgen van de behandelingen die tot nu toe onderzocht zijn.”

Waarom is dit onderzoek nodig?
“Dit is nodig omdat eerdere reviews hebben laten zien dat er weinig gedegen onderzoek is gedaan naar de effecten van neuropsychologische behandelingen op gedragsproblemen na NAH. Ons idee was om te kijken of er in de afgelopen jaren nieuw onderzoek van goede kwaliteit gepubliceerd is wat ons meer inzicht geeft in de effectiviteit van behandelingen bij onze doelgroep.”

Hoe ziet het onderzoek er uit?
“We zijn in de wetenschappelijke literatuur op zoek gegaan naar studies die gericht zijn op het onderzoeken van de effectiviteit van neuropsychologische behandelingen van apathie, angst, agressie en disinhibitie na NAH. Wij hebben gekeken naar studies die de afgelopen 16 jaar gepubliceerd zijn. Daan Verberne heeft hierin het meeste werk verricht en we hebben onafhankelijk van elkaar alle studies bekeken. De resultaten van de relevante studies hebben we in een tabel gezet en we zijn nu bezig om deze samen te vatten en een conclusie te trekken. We zijn in maart 2016 begonnen en hopen het eind dit jaar af te ronden.”

Wat wil je hiermee bereiken?
“De bedoeling is dat dit onderzoek leidt tot ideeën voor nieuw onderzoek. De eerste resultaten van ons review laten zien dat er nog steeds weinig gedegen onderzoek is gedaan naar neuropsychologische behandelingen bij NAH. Wij willen graag dat er meer onderzoek van goede kwaliteit komt, zodat we als team weten wat wel en niet effectief is in de zorg voor onze cliënten. Bovendien willen we het review gebruiken om meer focus aan te brengen in onze onderzoekslijn. Wij hopen door het schrijven van dit review een bepaalde behandeling of een bepaald gedragsprobleem te vinden waar we in de toekomst nog veel onderzoek naar kunnen gaan doen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat we (onze) NAH-patiënten de beste behandelingen kunnen geven.”


Peggy Spauwen  

Woont: Maastricht met haar vriend

Ambitie: Wat betreft Huize Padua hoop ik mijn steentje bij te kunnen dragen aan een goed lopende onderzoekslijn en het behalen van het predicaat Topklinische GGZ. Wat betreft mezelf, heb ik de ambitie om de GZ-opleiding te gaan volgen en in de (verdere) toekomst de opleiding tot KNP te gaan volgen en klinische werkzaamheden met het doen van wetenschappelijk te (blijven) combineren.

Typerend: enthousiast en gedreven

Vrije tijd: uiteten gaan, met vrienden afspreken, reizen en bootcamp in het stadspark

Vaak te vinden in: het centrum van Maastricht

 

© 2014 GGZ Oost Brabant | PrivacyDisclaimer   ISO9001 ISO9001 NEN

Ga naar boven