Menu

banner-wetenschappelijkonderzoek

Banner Klik kaart

Dries en Caro door Peter Strelitski‘De honden moeten ook een beetje eigenwijs zijn’

Carolien Wijker werkt als psycholoog bij het Specialistisch Centrum voor Autisme (ASS) in Rosmalen. Daarnaast doet ze promotieonderzoek naar de effectiviteit van dierondersteunende interventies met honden (Animal Assisted Therapy; AAT) bij volwassenen met ASS.

Waar gaat je onderzoek over?
“We onderzoeken wat de effecten zijn van AAT op stress, algehele lijdensdruk, zelfvertrouwen en sociale-communicatieve vaardigheden. Dit zijn problemen die heel veel voorkomen bij volwassenen met ASS, maar tot op heden zijn er nauwelijks interventies beschreven in de wetenschappelijke literatuur waarvan is aangetoond dat zij effectief zijn in het verminderen van deze problemen.”

Waarom heb je voor dit onderwerp gekozen?
“Sinds ik met mensen met ASS werk, is in gesprekken al weleens vaker naar voren gekomen dat zij zich erg op hun gemak voelen bij dieren. Soms zijn ze meer op hun gemak met dieren dan met hun eigen partner, vrienden of familie. Als je je op je gemak voelt, heb je meer ruimte om te leren. Daarnaast kunnen dieren meer inzicht geven in jouw gedrag, omdat zij direct feedback geven. Ze reageren op ‘wat er is’ en veel minder vanuit allerlei cognities of sociaal wenselijke aspecten, wat mensen wel doen. Dit maakt dieren meer voorspelbaar en goede ‘spiegels’. Daarnaast geven mensen met ASS aan vaak meer te leren van ‘doe-therapieën’ dan ‘praat-therapieën’ omdat ze vaak wel weten ‘hoe het werkt’ maar dit niet altijd kunnen omzetten in de praktijk. Er zijn enkele studies naar de effecten van AAT bij kinderen met ASS, waaruit positieve resultaten naar voren komen. Echter, bij volwassenen met ASS zijn de effecten van een dergelijke interventie nog nooit eerder onderzocht.”

Ben je zelf ook een dierenliefhebber?
“Jazeker. Wij hadden thuis een hond, katten en een konijn. Tijdens een vakantie op Curaçao ben ik in aanraking gekomen met dolfijnentherapie. Ook heb ik verschillende reportages over dit onderwerp gezien op tv onder andere van Temple Grandin en The Horse Boy van Rupert Isaacson. Toen dacht ik, is dit niet iets voor onze poli? Zo is het onderwerp een aantal jaar geleden het onderwerp onder de aandacht gekomen bij GGZ Oost Brabant.”

Hoe hebben jullie de effecten van de therapie gemeten?
“In totaal hebben 53 volwassenen tussen de 18 en 60 met ASS en normale tot hoge intelligentie deelgenomen aan het onderzoek. De deelnemers zijn random verdeeld over een groep die AAT heeft gevolgd en een wachtlijstcontrolegroep. De AAT bestond uit 10 sessies van 1 uur per week. Nog voor de randomisatie werd er bij alle deelnemers (zowel de AAT als de controlegroep) een baseline meting verricht. Na 10 weken en na 20 weken zijn opnieuw dezelfde metingen verricht, een nameting en follow-up. Tijdens de metingen hebben mensen verschillende vragenlijsten ingevuld, zijn speekselsamples afgenomen om stress in kaart te brengen, en is de hartritmevariabiliteit gemeten.”

Hoe kom je aan geschikte therapiehonden?
“De GGZ Oost Brabant heeft een samenwerking met stichting Hulphond Nederland. De honden die ingezet worden in de AAT zijn hiervoor getest en opgeleid. Hun gezondheid en stress wordt goed gemonitord door de stichting. De honden hebben een zeer vriendelijk karakter, vinden het leuk om met mensen te werken, maar moeten ook wel een beetje eigenwijs zijn. Als ze te braaf zijn, hebben wij als therapeuten weinig leermomenten aan te bieden aan onze deelnemers. Juist de spontane acties van mens en dier leveren de grootste leermomenten op.


Carolien Wijker

Woont: in Tilburg

Hobby's: Salsa dansen en Sh’bam

Typerend: Creatief, enthousiast en ondernemend

Ambitie: “Deze vorm van therapie onder de aandacht brengen zodat dit in de toekomst breed ingezet kan worden in allerlei hulpverleningsinstellingen. Daarnaast het professionaliseren van het werkveld. Het is van groot belang dat bij deze interventievorm zowel de gezondheid en veiligheid van de mensen en de dieren goed wordt bewaakt.”

 

 

Ga naar boven