Menu

banner-wetenschappelijkonderzoek

Banner Klik kaart

Onderzoeker

Daan Creemers
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Projectleden

Prof. dr. Rutger Engels (promotor, Radboud Universiteit)
Prof. dr. Reinout Wiers (promotor, Universiteit van Amsterdam)
Dr. Ron Scholte (copromotor, Radboud Universiteit)

Looptijd 

April 2009 - april 2013

 

Achtergrond

Het verwerken van ervaringen gebeurt volgens cognitieve theorieën door middel van twee duale cognitieve processen (i.e. dual proces models); enerzijds verwerkt men stimuli middels een reflecterende (bewuste, cognitieve, rationele, deliberatieve) informatie-processing modus, anderzijds middels een impulsieve (affectieve, automatische, deels onbewuste) informatie-processing  modus. Beide processen leiden uiteindelijk tot schema's (cognities); welke stabiele cognitieve structuren zijn gebaseerd op eerdere ervaringen die emoties, gedachten en gedragingen van mensen bepalen. Tot op heden heeft onderzoek zich vooral gericht op zelf-schema's die expliciet zijn en toegankelijk voor het menselijk bewustzijn (i.e. reflecterende processing modus).

Uit eerdere studies blijkt dat expliciete zelfwaardering gerelateerd is aan het ontwikkelen van internaliserende problemen zoals depressie, suïcidale ideatie (suicidale gedachten) en eenzaamheid. Echter, resultaten uit recent onderzoek laten zien dat impliciete zelfwaardering mogelijk ook gerelateerd is aan het psychisch welbevinden van jongeren en een rol speelt in de ontwikkeling van internaliserende problemen. De impliciete zelfwaardering heeft zijn oorsprong in de impulsieve processing modus en wordt gemeten zonder bewuste introspectie van de participanten. De belangrijkste focus van dit project is het vergroten van onze kennis over impliciete zelfwaardering in relatie tot internaliserende problemen, stressvolle gebeurtenissen en therapie-effecten.

Doelstelling

Het doel van het project is om meer zicht te krijgen op de rol van de impliciete zelfwaardering in de ontwikkeling en het in stand houden van internaliserende problemen bij jongeren.

Populatie

Gezonde adolescenten en adolescenten met verhoogde depressieve klachten.

Ga naar boven

Achtergrond-grijsblauw