Banner Klik kaart

Onderzoeker 

Yvonne Stikkelbroek, Maaike Nauta, Claudi Bockting, Maartje Eijlander

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Projectleden

- Dr. Yvonne Stikkelbroek (Universiteit Utrecht, GGZ Oost Brabant)
- Dr. Maaike Nauta (Rijksuniversiteit Groningen, Accare)
- Prof. Dr. Claudi Bockting (Academisch Medisch Centrum Amsterdam)
- Fred Pijls (GGZ Oost Brabant)
- Daan Creemers (GGZ Oost Brabant)
- Prof. Dr. Marcel Dijkgraaf (Academisch Medisch Centrum Amsterdam)
- Jasper Dolman (GGZ Oost Brabant)
- Ingrid Joosten (GGZ Oost Brabant)
- Prof. Dr. Heleen Riper (Vrije Universiteit van Amsterdam)
- Maartje Eijlander (GGZ Oost Brabant, Academisch medisch Centrum Amsterdam)

Looptijd

 december 2017 – september 2024

 

Achtergrond

Naar schatting worden er in Nederland jaarlijks zo’n 20.000 jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar behandeld voor angststoornissen en depressies. Andere jongeren herstellen vanzelf, zonder behandeling. Van al deze jongeren die op een bepaald moment hersteld zijn, valt ongeveer 60% binnen drie jaar terug. Daarom is het heel belangrijk om bij jongeren met een geschiedenis van een angststoornis of depressie, terugval proberen te voorkomen. Gek genoeg is er nog maar heel weinig onderzoek gedaan naar hoe terugval het beste kan worden voorkomen.

GGZ Oost Brabant is daarom samen met verschillende partners (Accare uit Groningen en het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam) gestart om te onderzoeken of we jongeren kunnen helpen zich sterk te maken tegen terugval. Het project richt zich op onderzoek en implementatie van een mobiele terugvalpreventie-trainings-app, genaamd de StayFine app. Met behulp van deze app kunnen jongeren verschillende trainingsmodules volgen, zoals psycho-educatie, gedragsactivatie en wellness. Daarnaast kunnen jongeren hun voortgang monitoren met behulp van een dagboek en vragenlijsten in de app. Tijdens het volgen van de training kunnen jongeren met vragen terecht bij een ervaringsdeskundige, en kunnen zij hun vragen, tips en ervaringen delen met andere jongeren via een online chatgroep.

Doelstelling

Het primaire doel van het onderzoek is het verminderen van terugval middels het StayFine terugval-preventie programma, bestaande uit een gepersonaliseerde modulaire training van acht weken en herhaald monitoren van drie weken.

Secundaire doelen van de studie zijn het evalueren van de StayFine app, en het definiëren van factoren die samenhangen met de effectiviteit van het programma.

Design

Het betreft een randomized controlled trial (RCT) met twee condities: een interventiegroep van jongeren die de StayFine app gebruiken voor zowel het monitoren als de gepersonaliseerde terugvalpreventietraining, en een actieve controlegroep van jongeren die de StayFine app enkel gebruiken voor herhaald monitoren. Op deze manier zal de effectiviteit van de StayFine terugvalpreventie training worden geëvalueerd.

Populatie

Jongeren van 13 tot en met 21 jaar, met een geschiedenis van angststoornis of depressie worden via hun behandelaren, huisartsen, school en online platforms uitgenodigd om mee te doen. Jongeren van wie duidelijk is dat zij uit zichzelf of na behandeling zijn hersteld van een angststoornis of een depressie, zullen deelnemen aan het onderzoek. Jongeren met suïciderisico worden doorverwezen naar de hulpverlening, en jongeren met huidige angst-gerelateerde of depressieve symptomen worden doorverwezen naar een BIG-geregistreerde behandelaar.

Meer informatie

Voor meer informatie en updates over het onderzoek, kijk op www.stayfine.nl

 

© 2014 GGZ Oost Brabant | PrivacyDisclaimer   ISO9001 ISO9001 NEN

Ga naar boven