Afdrukken

Herstel en ervaringsdeskundigheid

Sinds 2008 is de Herstelvisie leidend voor de hulp en zorg binnen GGZ Oost Brabant. In deze visie staat de mens centraal, onder zijn regie zoeken we naar de beste manier om te herstellen met een psychiatrische aandoening.

Iemand bepaalt dus zelf hoe zijn herstel eruit ziet. Gaat hij daarmee voortaan zelf uitmaken hoe hij zijn leven invult? Zoveel mogelijk, ja! Maar wat ‘zoveel mogelijk’ betekent, bepalen cliënt en hulpverlener samen. Wij zijn er om mensen te ondersteunen en waar nodig en gewenst te sturen of beschermen bij het zoeken naar hun eigen weg. Vanuit onze professionaliteit zoeken we voortdurend naar de juiste balans; we willen noch betuttelen, noch verwaarlozen.

Kernwaarden

De volgende vier kernwaarden zijn leidend bij het werken volgens de Herstelvisie:

1. De persoon staat centraal, niet de diagnose

2. De cliënt is persoonlijk en actief betrokken bij het plannen en uitvoeren van de zorg

3. De cliënt mag en kan zelf zijn richting kiezen, daarom bieden wij keuzes in het zorgaanbod

4. Hoop en groeipotentie staan centraal in de aanpak

Herstelondersteunde zorg

Om herstel ondersteunende zorg te bevorderen, werken er steeds meer ervaringsdeskundige medewerkers in onze organisatie. Deze medewerkers zijn vanuit hun eigen ervaring van ernstig psychisch lijden geschoold in het onderkennen en ondersteunen van herstelprocessen.

Meer over herstel leest u in het boekje Vallen en opstaan, herstellen vanuit eigen kracht.

Wat is herstel?

Herstellen betekent iets anders  dan genezen. Herstel is vooral kijken naar wat u nog wel kunt.

Als u lijdt aan een psychiatrische stoornis, moet u niet alleen herstellen van de stoornis zelf. Vaak moet u ook de nare gevolgen ervan verwerken, denk bijvoorbeeld aan het stigma dat ineens aan u kleeft, bijwerkingen van medicijnen, het emotionele effect van uw behandeling. Onze zorgverleners zijn er om u te ondersteunen, de weg te wijzen of te beschermen bij het zoeken van uw eigen weg.

Volledig genezen van een ernstig psychiatrische aandoening is in veel gevallen niet realistisch. Stabiliseren kan wel. En herstellen ook! Want ook als u een chronische stoornis hebt, kunt u op zoek gaan naar uw eigen kracht en die gebruiken om u  beter te voelen.

Wat is herstel?

‘Herstel is een intens persoonlijk, uniek proces van verandering in iemand houding, waarden, gevoelens, doelen, vaardigheden en/of rollen’, omschreef prof dr. Anthony in een baanbrekende publicatie in 1993. ‘Herstel is een manier van leven; van het leiden van een bevredigend, hoopvol en zinvol leven mét de beperkingen die de psychische klachten met zich meebrengen.’

Wanneer u ervaart dat u  keuzes  hebt en daarvoor de verantwoordelijkheid  neemt, kunt u uw bestaan een gunstige wending geven. Een psychiatrische ziekte hoeft geen belemmering te zijn om volwaardig te kunnen deelnemen aan de maatschappij. Een belangrijk aspect in uw herstelproces is empowerment. Dat wil zeggen dat u de kracht hebt om de regie terug te krijgen. U maakt uw eigen keuzes en bepaalt zelf zoveel mogelijk de wijze waarop u wilt leven. Herstellen doet u in de eerste plaats zelf, op eigen kracht, op uw eigen manier en anderen kunnen u hierbij ondersteunen.

Wat is ervaringsdeskundigheid?

(Ex)cliënten weten als geen ander wat het betekent om psychische problemen te hebben. Hun leven heeft misschien een tijd op z’n kop gestaan maar zij zijn er bovenop gekomen, met vallen en opstaan. Vanuit die ervaring kunnen zij veel betekenen voor anderen.

Ervaringsdeskundigheid is de toepassing van kennis die mensen met een psychische aandoening op grond van hun eigen ervaringen opbouwen.

Ervaringsdeskundigen zijn zelf succesvol hersteld van hun psychiatrische klachten. Ze hebben een opleiding gevolgd, waardoor ze in staat zijn hun eigen ervaring te gebruiken om hulpverleners en lotgenoten te helpen bij het werken aan herstel. Ze beschikken over eigen instrumenten, zoals de cursus ‘Herstellen doe je zelf’ (waarvan het effect wetenschappelijk is aangetoond) en het Wellness Recovery Action Plan (WRAP), een in Amerika ontwikkeld zelfhulpinstrument. We weten dat ervaringswerkers een grote impact kunnen hebben op cliënten én hulpverleners.

Een ervaringsdeskundige:

  • is zich bewust van zijn deskundigheidsdomein: op welk gebied zit de ervaringsdeskundigheid?
  • functioneert als rolmodel voor de cliënten met wie hij werkt
  • kan over de eigen ervaringskennis heen kijken en toegang geven tot brede ervaringskennis
  • kan de ervaringskennis van de mensen met wie hij werkt zichtbaar maken, (her)waarderen en vitaliseren
  • maakt de verbinding tussen de mensen met wie hij werkt en de reguliere/professionele setting

Cursussen

Aanbod: Herstellen die je zelfWRAP (Wellness Recovery Action Plan)Wijzer Werken Met Ervaring (WWME) | Herstel in beeld 


Herstellen doe je zelf

Herstellen betekent: regie over je eigen leven nemen, op zoek gaan naar een weg die bij jou past. Deze cursus ondersteunt je bij het nadenken over de verschillende thema’s die te maken hebben met jouw persoonlijke herstel.

Voor wie?

Deze cursus past bij jou als je actief – in een groep - aan de eerste stappen van je eigen herstel wilt werken en daarover met de andere deelnemers uit wilt wisselen.

Wat brengt deze cursus je?

Deze cursus stimuleert je om zelf de regie over jouw leven weer in handen te nemen, door op zoek te gaan naar een manier die bij jóu past.
Je leert je te uiten, op te komen voor jezelf, jouw mening te formuleren, inzicht te krijgen in je eigen herstel, eigen keuzes te maken, jezelf een doel te stellen waaraan je gaat werken, te bepalen welke steun je hierbij kunt krijgen (en van wie) en hoe je deze kunt inschakelen.

Hoe ziet de cursus eruit?
We bespreken verschillende thema’s, zoals je eigen herstel, steun, opkomen voor jezelf, de buitenwereld, dromen en ambities, keuzes en doelen. We oefenen hier ook mee tijdens de bijeenkomsten. Je leert van ervaringen van anderen en krijgt steun.

Er zijn 12 bijeenkomsten van 2,5 uur. De twee cursusleiders hebben deze cursus ook zelf gevolgd. De cursus is gratis als je cliënt bent bij GGZ Oost Brabant.

Startdata
In overleg.

Meer informatie

Stuur een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


WRAP (Wellness Recovery Action Plan)

Deze cursus is een zelfmanagement-instrument waarbij je werkt aan je eigen welbevinden, door jouw persoonlijk ‘levensplan’ te maken.

Voor wie?

Deze cursus past bij jou als je persoonlijk verantwoordelijkheid wilt nemen voor je eigen welbevinden en erachter wilt komen wat voor jou werkt.

Wat brengt deze cursus je?

WRAP is een instrument voor zelfonderzoek, een toevoeging aan alles wat je al weet van jezelf, wat werkt en wat je goed doet. Jij beslist wat je deelt, wanneer en met wie.
Met WRAP krijg je een instrument in handen om je eigen herstel vorm te geven.

Hoe ziet de cursus eruit?
Je onderzoekt in de groep de vijf sleutelbegrippen: hoop, persoonlijke verantwoordelijkheid, eigen ontwikkeling, opkomen voor jezelf en steun. Samen wisselen we ideeën en ervaringen uit en maken dan de eerste versie van een gereedschapskoffer voor een goed gevoel. We werken met een dagelijks onderhoudsplan; triggers, vroege waarschuwingstekens, signalen van ontsporing en een actieplan; crisisplan en post-crisisplan.
Uit de gereedschapskoffer haalt jij het gereedschap wat bij jou past en waarmee jij jouw persoonlijke WRAP-actieplan vult. Stap voor stap pas je acties uit dat plan in je dagelijks leven toe.

Er zijn 8 bijeenkomsten van 2,5 uur. De cursus wordt gegeven door twee getrainde WRAP-facilitators. Deze cursus is gratis als je cliënt bent bij GGZ Oost Brabant.

Startdata
In overleg.

Meer informatie

Stuur een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Wijzer Werken Met Ervaring (WWME)

Wijzer Werken met Ervaring leert je om op een andere manier betekenis te geven aan je persoonlijke ervaringen: van je eigen ervaringen ga je naar ‘ervaringskennis’. WWME geeft je een basis om (eventueel) verder te kijken naar een opleiding tot ervaringsdeskundige.

Voor wie?
Deze oriëntatiecursus past bij jou als je je eigen ervaringen met de psychiatrie of psychische kwetsbaarheid wilt inzetten in de praktijk.

Wat brengt deze cursus je?

Je gaat aan de slag met een eerste oriëntatie op ervaringsdeskundigheid. Je analyseert je eigen ervaringen en die van anderen, je reflecteert hierop om zo tot persoonlijke en collectieve ervaringskennis te komen. Je leert meer over herstel, empowerment, stigma en ervaringsdeskundigheid.

Hoe ziet de cursus eruit?
Je volgt 15 bijeenkomsten van elk drie uur. Deze zijn verdeeld in drie blokken van vijf lessen.

In het eerste blok staat jouw eigen verhaal centraal en leer je meer over de theorie.

In het tweede blok verken je de praktijk: je gaat onderzoeken en meekijken met ervaringsdeskundigen.
In blok drie maak je een start met de belangrijkste competenties die een ervaringsdeskundige nodig heeft.

WWME wordt begeleid door mensen die deze cursus ook zelf hebben gevolgd. Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat. Dat betekent dat je je hebt georiënteerd op het vak ervaringsdeskundigheid. De cursus is gratis als je cliënt bent bij GGZ Oost Brabant.

Startdata
In overleg.

Meer informatie

Stuur een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


Herstel in beeld

In deze herstelcursus maak je met foto’s jouw herstelproces visueel. Door deze visualisatie kun je actief richting bepalen en stappen zetten in je herstel.

Voor wie

Deze herstelcursus is geschikt voor alle cliënten van GGZ Oost Brabant die een fotocamera kunnen bedienen.

Wat brengt deze cursus je?

Herstel in beeld sluit aan bij elke fase van herstel en is uitermate geschikt voor mensen die moeite hebben met het verwoorden van gevoelens of wensen, maar ook voor mensen die interesse hebben in beeldend werken.

Hoe ziet de cursus eruit?

De cursus bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2 tot 2,5 uur (afhankelijk van het aantal deelnemers). Er is ruimte voor minimaal 5 en maximaal 8 deelnemers per cursus. De cursus wordt begeleid door ervaringsdeskundigen. In de achtste bijeenkomst maak je – samen met de andere deelnemers - een expositie, waarin je de zeven foto’s exposeert die je in de cursus gemaakt hebt. Je mag mensen aan wie je jouw Herstel in beeld wilt tonen, uitnodigen voor de expositie.

De cursus is gratis als je cliënt bent bij GGZ Oost Brabant.

Startdata

In overleg.

Meer informatie

Stuur een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..