Trajectbegeleiding is er voor cliënten van GGZ Oost Brabant die hulp willen bij het behouden van of zoeken naar betaald werk en/of opleiding. Voor mensen met een psychische of psychiatrische aandoening is het vaak moeilijk om hun wens rond opleiding of werk te realiseren. Wij kunnen de juiste ondersteuning bieden bij het zoeken naar een passende opleiding of baan. Ook zij die werk hebben en die vast dreigen te lopen in hun baan of langdurig uitgevallen zijn, kunnen we ondersteunen. De trajectbegeleider heeft kennis over wet- en regelgeving en houdt hier uiteraard rekening mee in de adviezen die worden gegeven.
Iedereen wil iets betekenen voor de maatschappij. Het doen van werk vergroot het gevoel van eigenwaarde, zorgt voor zelfvertrouwen en een dagritme. Als mensen gaan werken heeft dat vaak een gunstig effect op andere aspecten, zoals een sociaal isolement doorbreken en financieel onafhankelijk zijn. Daarnaast draagt het bij aan een sneller herstel. Een trajectbegeleider ondersteunt bij het verkrijgen en/of behouden van werk en/of opleiding. Omdat elk mens anders is, is trajectbegeleiding maatwerk. Client en trajectbegeleider kijken samen naar wat nodig is.
Wij werken volgens de IPS-methodiek. IPS staat voor Individuele Plaatsing en Steun. Het betekent dat:
Er zijn drie fasen die de cliënt samen met de trajectbegeleider doorloopt:
Na een uitgebreide kennismaking onderzoeken we: ‘Waar haal je voldoening uit? Waar wil je naartoe groeien? Hoe ziet jouw ideale baan of opleiding eruit? En wat ligt binnen jouw mogelijkheden?’ De trajectbegeleider stelt deze vragen om te ontdekken wat de wensen en mogelijkheden zijn van de cliënt. Deze worden vastgelegd in een trajectplan.
Heb je problemen op je werk of ben je in de ziektewet? Ook hierbij kunnen we ondersteunen door de situatie te verhelderen en indien nodig samen met werkgever en/of UWV in gesprek te gaan.
In samenspraak met de cliënt betrekken we het netwerk en stemmen we af welke ondersteuning zij kunnen bieden. Zo kan familie bijvoorbeeld ondersteunen door te helpen bij praktische zaken, maar ook door hun betrokkenheid te tonen. Werkgevers kunnen helpend zijn als ze aanpassingen doorvoeren in het takenpakket of de werkomgeving. Dat kan zoiets simpels zijn als het aantal prikkels verminderen, of een takenlijst op een zichtbare plek ophangen om te zorgen voor houvast. Kleine aanpassingen kunnen vaak al een groot verschil maken.
Ons uitgangspunt is dat we cliënten ondersteunen bij het vinden van een opleiding of betaalde baan. Soms is dat niet direct haalbaar. Ook dan kunnen we natuurlijk nog iets betekenen. We werken dan volgens de Individuele Vraaggerichte Benadering (IVB). Dat wil zeggen dat we gebruikmaken van tussenstappen. De cliënt gaat dan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen of komt terecht bij een werkervaringsplek. Op die manier kan aan leerpunten worden gewerkt en ervaring worden opgedaan met (vaak) als resultaat dat er alsnog naar die betaalde baan wordt doorgestroomd.
Ben je in zorg bij GGZ Oost Brabant en kun je ondersteuning gebruiken bij het vinden of behouden van betaald werk of je opleiding? Of heb je vragen over je uitkering? Dan kun je terecht bij de medewerkers van Trajectbegeleiding werk & opleiding. Trajectbegeleiders ondersteunen je om -tijdens je behandeling- een baan/opleiding te vinden of te behouden.
Hoe ondersteunen we jou?
Eerst maken we kennis en stellen we je allerlei vragen om te ontdekken wat je wensen en mogelijkheden zijn. Daarna zoeken we samen naar een geschikte baan of opleiding. Als je die baan/opleiding gevonden hebt, kijken we samen naar hoe betrokken we blijven. Jij geeft aan wat je nodig hebt om je werk/opleiding zo goed mogelijk te kunnen doen. Wil je meer weten over de manier waarop we werken? Kijk dan bij onze werkwijze.
Wat kost trajectbegeleiding?
De eerste acht gesprekken met een trajectbegeleider worden betaald vanuit de zorgverzekeringswet. Zijn meer gesprekken nodig? De trajectbegeleider helpt je zoeken naar mogelijkheden voor een vervolgtraject. Denk bijvoorbeeld aan financiering door het UWV, de gemeente of een werkgever.
Aanmelden voor trajectbegeleiding?
Wil jij meer weten over wat we voor jou kunnen betekenen? Klik hier om te zien of in jouw behandelteam een trajectbegeleider werkzaam is. Ben je in behandeling bij een van de andere teams, overleg dan met je behandelaar.
Coördinator:
Marjon Donkers
M 06 – 109 51 430
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Of neem contact op met een van onze trajectbegeleiders.
Sinds 2008 is de Herstelvisie leidend voor de hulp en zorg binnen GGZ Oost Brabant. In deze visie staat de mens centraal, onder zijn regie zoeken we naar de beste manier om te herstellen met een psychiatrische aandoening.
Iemand bepaalt dus zelf hoe zijn herstel eruit ziet. Gaat hij daarmee voortaan zelf uitmaken hoe hij zijn leven invult? Zoveel mogelijk, ja! Maar wat ‘zoveel mogelijk’ betekent, bepalen cliënt en hulpverlener samen. Wij zijn er om mensen te ondersteunen en waar nodig en gewenst te sturen of beschermen bij het zoeken naar hun eigen weg. Vanuit onze professionaliteit zoeken we voortdurend naar de juiste balans; we willen noch betuttelen, noch verwaarlozen.
De volgende vier kernwaarden zijn leidend bij het werken volgens de Herstelvisie:
1. De persoon staat centraal, niet de diagnose
2. De cliënt is persoonlijk en actief betrokken bij het plannen en uitvoeren van de zorg
3. De cliënt mag en kan zelf zijn richting kiezen, daarom bieden wij keuzes in het zorgaanbod
4. Hoop en groeipotentie staan centraal in de aanpak
Om herstel ondersteunende zorg te bevorderen, werken er steeds meer ervaringsdeskundige medewerkers in onze organisatie. Deze medewerkers zijn vanuit hun eigen ervaring van ernstig psychisch lijden geschoold in het onderkennen en ondersteunen van herstelprocessen.
Meer over herstel leest u in het boekje Vallen en opstaan, herstellen vanuit eigen kracht.
Herstellen betekent iets anders dan genezen. Herstel is vooral kijken naar wat u nog wel kunt.
Als u lijdt aan een psychiatrische stoornis, moet u niet alleen herstellen van de stoornis zelf. Vaak moet u ook de nare gevolgen ervan verwerken, denk bijvoorbeeld aan het stigma dat ineens aan u kleeft, bijwerkingen van medicijnen, het emotionele effect van uw behandeling. Onze zorgverleners zijn er om u te ondersteunen, de weg te wijzen of te beschermen bij het zoeken van uw eigen weg.
Volledig genezen van een ernstig psychiatrische aandoening is in veel gevallen niet realistisch. Stabiliseren kan wel. En herstellen ook! Want ook als u een chronische stoornis hebt, kunt u op zoek gaan naar uw eigen kracht en die gebruiken om u beter te voelen.
‘Herstel is een intens persoonlijk, uniek proces van verandering in iemand houding, waarden, gevoelens, doelen, vaardigheden en/of rollen’, omschreef prof dr. Anthony in een baanbrekende publicatie in 1993. ‘Herstel is een manier van leven; van het leiden van een bevredigend, hoopvol en zinvol leven mét de beperkingen die de psychische klachten met zich meebrengen.’
Wanneer u ervaart dat u keuzes hebt en daarvoor de verantwoordelijkheid neemt, kunt u uw bestaan een gunstige wending geven. Een psychiatrische ziekte hoeft geen belemmering te zijn om volwaardig te kunnen deelnemen aan de maatschappij. Een belangrijk aspect in uw herstelproces is empowerment. Dat wil zeggen dat u de kracht hebt om de regie terug te krijgen. U maakt uw eigen keuzes en bepaalt zelf zoveel mogelijk de wijze waarop u wilt leven. Herstellen doet u in de eerste plaats zelf, op eigen kracht, op uw eigen manier en anderen kunnen u hierbij ondersteunen.
Wij kijken vanuit onze visie op zorg naar een mens als geheel en niet als aandoening. Samen met de zorgverlener wordt er naar verschillende mogelijkheden gekeken die van belang zijn voor het herstel. Dit kunnen behandelopties zijn of medicatie maar ook arbeidsperspectief, sociale contacten en … ETEN en DRINKEN.
Eten en drinken is een belangrijk onderdeel van het leven. Het is de brandstof waar ieder mens op leeft. Vandaar dat goed en gezond eten belangrijk is, vooral ook voor herstel.
We willen daarom de maaltijden zo goed mogelijk verzorgen naar wens van de cliënt. Daarbij is het doel een gevarieerde, gezonde en vooral smakelijke maaltijd te serveren, in een gastvrije omgeving en met zoveel mogelijk keuzevrijheid.
Kortom: een maaltijd waarvan u kunt genieten!
© 2014 GGZ Oost Brabant | Privacy | Disclaimer | Toegankelijkheidsverklaring | www.levendiglandgoedhuizepadua.nl