App store  Google play

Download de gratis GGZ app

Menu

banner-bipolaire-stoornis

Banner Klik kaart

Dutch Arabic English Polish Turkish

Mensen met een bipolaire stoornissen hebben te maken met stemmingswisselingen. Het ene moment kunnen ze erg uitgelaten zijn (manie) en het andere moment heel neerslachtig (depressie). Wisselende stemmingen worden afgewisseld met periodes waarin iemand redelijk stabiel is.
Deze aandoening kan gepaard gaan met psychoses: een periode wanneer iemand het normale contact met de werkelijkheid geheel of gedeeltelijk kwijt is. Iemand kan dingen zien of horen die er in werkelijkheid niet zijn (hallucinaties), zoals stemmen. Of iemand heeft last van wanen, waarbij hij ervan overtuigd is dat de hele wereld een complot tegen hem smeedt.

Behandelingen

Intake, diagnose en behandeling

Wij willen eerst een goed beeld krijgen van uw situatie, uw problemen en de doelen die u graag wilt bereiken. Daarom krijgt u als u bent doorverwezen eerst een intakegesprek met een behandelaar. Soms is het nodig dat u een aantal vragenlijsten invult. Deze geven informatie aan de behandelaar meer informatie over (de ernst van) uw klachten.

Als na het intakegesprek nog niet goed duidelijk is wat er aan de hand is, doen we soms extra onderzoek, zoals psychiatrisch onderzoek door een psychiater of psychologisch onderzoek door een psycholoog. Ouderen krijgen indien nodig ook nog een lichamelijk onderzoek. Het gelijktijdig optreden van een lichamelijke en psychiatrische aandoening maakt het bij hen moeilijker een diagnose te stellen.

Behandeling

Hoe uw behandeling er precies uitziet hangt af van hoe ernstig uw klachten zijn en hoe lang u deze klachten al heeft. Over het algemeen bestaat de behandeling uit de volgende onderdelen:

  • Uitleg over wat een bipolaire stoornis en een psychose is
  • Medicatie om uw hallucinaties en wanen tegen te gaan
  • Hulp bij het structureren/invullen van uw dag
  • Begeleiding bij het regelen van praktische zaken
  • Creatieve therapie
  • Gesprekstherapie: hiermee proberen we te achterhalen waar de klachten vandaan komen en leert u methoden om met uw klachten om te gaan
    Zo nodig en in overleg met u kunnen we andere vormen van behandeling in zetten zoals woonbegeleiding, dagbesteding, cognitieve (denken, voelen en waarnemen)- en psychomotorische therapie (beweging).

We bespreken regelmatig met u de voortgang. Soms is het nodig om (in overleg) de behandeling bij te stellen.

© 2014 GGZ Oost Brabant | Disclaimer ISO9001

Ga naar boven

Achtergrond-oranje