App store  Google play

Download de gratis GGZ app

Menu

banner-dwangstoornissen-volwassenen

Banner Klik kaart

Dutch Arabic English Polish Turkish

Iemand met een dwangstoornis heeft last van steeds terugkerende dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Dwanggedachten zijn gedachten die mensen weliswaar zelf hebben, maar die ze wel vreemd en overdreven vinden en ook niet bij zichzelf vinden passen. Ze kunnen die gedachten niet voorkomen. Dwanghandelingen zijn zich steeds herhalende dingen die iemand op dezelfde speciale manier moet doen. Bijvoorbeeld alles steeds controleren of schoonmaken. Een dwangstoornis noemen we ook wel een obsessief-compulsieve stoornis.

Behandelingen

Meestal gaan mensen met hun (angst)klachten eerst naar de huisarts. Die stelt vragen om te kijken naar oorzaken, hoeveel last iemand ervan heeft en of er nog andere ziekten of stoornissen zijn. Mensen met een dwangstoornis hebben bijvoorbeeld ook vaak last van een depressie. Heeft iemand alleen een dwangstoornis, dan kan hij kiezen tussen medicatie of een psychologische behandeling.

Psychologische behandeling

Bij de psychologische behandeling oefent u met situaties waarin u altijd last krijgt van dwanggedachten of dwanghandelingen. In kleine stapjes leert u juist niet te doen wat u gewend bent te doen. Heeft u bijvoorbeeld smetvrees, dan moet u een deurknop of een trapleuning aanraken zonder daarna de handen te wassen. U komt erachter dat de spanning en angst dan minder worden en de dwanghandelingen overbodig zijn.

Cognitieve gedragstherapie

Dit is een vorm van psychotherapie. Samen met de behandelaar gaat u kijken naar de manier van denken en het gedrag. Daarna is het de bedoeling dat u dat gaat veranderen en de klachten verminderen.

Medicatie

Heeft iemand ook nog een ernstige depressie, dan is het beter met medicijnen te beginnen, zoals antidepressiva. Dit zijn medicijnen die de depressie aanpakken. Daarna volgt vaak nog behandeling of therapie.

© 2014 GGZ Oost Brabant | Disclaimer ISO9001

Ga naar boven

Achtergrond-oranje