App store  Google play

Download de gratis GGZ app

Menu

banner-persoonlijkheidsstoornis

Banner Klik kaart

Dutch Arabic English Polish Turkish

Moeite met flexibel reageren

Kenmerkend voor persoonlijkheidsstoornissen is dat ze diep verankerd liggen in iemands aard en dus vaak al langere tijd bestaan. Veel mensen met een persoonlijkheidsstoornis realiseren zich niet dat zij een probleem hebben, omdat ze altijd zo geweest zijn en denken dat het zo hoort.

Het kan lijken dat anderen of de maatschappij het probleem vormen. Daardoor heeft niet iedereen er evenveel last van. Sommige gedragingen bij personen met persoonlijkheidsstoornissen hebben tot gevolg dat zij zich zelf ongelukkig voelen, terwijl andere gedragingen ervoor zorgen dat vooral anderen zich ongelukkig voelen.

Uw klachten

Als u last heeft van een persoonlijkheidsstoornis voelt u vaak niet meer de vrijheid om flexibel te reageren op de eisen van alledag.

Uw denken en waarnemen kunnen daarbij sterk gekleurd zijn. Zo kunnen vervormingen ontstaan in de wijze waarop u kijkt naar u zelf en uw omgeving.

De beleving en uiting van gevoelens kunnen eveneens verstoord zijn, zoals bij sterk wisselende of te intense emoties. Vaak gaan zulke verstoringen samen met terugkerende moeilijkheden in de beheersing van de eigen impulsen.

Dit kan zo ernstig zijn dat u daar zelf last van heeft en de mensen om u heen vaak ook. Deze problemen kunnen het functioneren zo sterk onder druk zetten, dat deskundige hulp noodzakelijk is.

De bekendste persoonlijkheidsstoornissen zijn: Antisociale-, Borderline-, Narcistische-, Paranoïde persoonlijkheidsstoornis.

© 2014 GGZ Oost Brabant | Disclaimer ISO9001

Ga naar boven

Achtergrond-oranje