App store  Google play

Download de gratis GGZ app

Menu

banner-individuele-therapie

Dutch Arabic English Polish Turkish
  • Wat houdt Schematherapie in?

Schematherapie gaat uit van het feit dat we in onze jeugd allerlei ideeën ontwikkelen. Over wie we zijn, hoe de wereld in elkaar steekt, hoe andere mensen zijn en hoe we ons het beste kunnen gedragen om narigheid te voorkomen of juist te zorgen dat goede dingen gebeuren. Deze patronen in denken, voelen en gedrag, waar we ons vaak niet zo bewust van zijn, noemen we schema's. Deze schema's beïnvloeden ook weer de manier waarop we denken, voelen en ons gedragen. De verschillende gevoelskanten worden in de Schematherapie modi genoemd.

Hoe werkt de therapie?

Schematherapie werkt met gedragstherapeutische en cognitieve technieken, dat wil zeggen: veel oefenen met nieuw gedrag en anders denken, en gevoelsmatige nieuwe ervaringen opdoen. U volgt uw individuele therapie in de groep, waarbij u gebruik maakt van de mogelijkheden die een groep biedt: u leert mét en ván elkaar.

Door inzichtelijk te maken hoe schema’s en modi per individu gelden en verband houden met elkaar en ieders leergeschiedenis, werken we naar een persoonlijk vastgesteld doel. Dit wordt in overleg afgesproken met de cliënt.

Het programma bevat o.a. groepspsychotherapie, dramatherapie, psychomotore therapie en individuele gesprekken.

Voor wie is Schematherapie bedoeld?

Schematherapie is bedoeld om mensen met een persoonlijkheidsstoornis te behandelen, in het bijzonder mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Daarnaast is vaak sprake van meerdere diagnoses en problemen (wisselende stemmingen / angsten). Uit onderzoek blijkt dat Schematherapie voor bovengenoemde persoonlijkheidsstoornissen geschikt én werkzaam is: klachten verminderen, omgaan met problemen en anderen verbetert en u wordt sterker en zelfstandiger.

Hoe lang duurt de therapie?

Het proces van behandeling voor persoonlijkheidsstoornissen is een langdurend en intensief proces. De maximale behandelduur per behandelingsvariant kan verschillen. In het algemeen duurt een behandeling van diagnostiek tot nazorg tussen de 1 en 2 jaar. De fase van het deeltijdprogramma heeft een duur van 9 tot 12 maanden. 

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlGGZ Oost Brabant is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

© 2014 GGZ Oost Brabant | Disclaimer ISO9001

Ga naar boven

Achtergrond-oranje