Skip to main content

Dienst Levensoriëntatie

Begeleiders in levensvragen
Geestelijke begeleiders gaan met je in gesprek over jouw levens- en zingevingsvragen, ondersteunen je bij je herstelproces en begeleiden teams bij morele en ethische vragen.

Zingeving en Waardevolle Zorg

Zin doet leven

Een psychiatrische aandoening heeft grote invloed op een mensenleven. Het leven dat je vertrouwd was verandert totaal; de omgang met je vertrouwde omgeving, je familie en naasten, je werk komen in een ander perspectief te staan. Het maakt dat je opnieuw jouw plek in het leven moet zien te vinden. Dit gaat vaak gepaard met vragen als: Hoe nu verder? Wie ben ik? Wat is belangrijk en van waarde in mijn leven? Waar zijn nieuwe perspectieven te vinden? De Dienst Levensoriëntatie begeleidt cliënten, naasten en medewerkers bij dit soort vragen.

Wat doen de medewerkers van de Dienst Levensoriëntatie? 
De medewerkers van de Dienst Levensoriëntatie zijn academisch opgeleid en hebben zich gespecialiseerd op het gebied van zingeving en levensoriëntatie. Zij werken herstelondersteunend door het aanbieden van breed georiënteerde begeleiding van en hulpverlening aan mensen bij het zoeken naar nieuwe perspectieven in het leven. Zij adviseren de organisatie bij ethische en/of levensbeschouwelijke aspecten in zorgverlening en beleidsvorming.

Wat kan de Dienst Levensoriëntatie voor je doen?
Je kunt een beroep op ons doen met specifieke vragen, maar ook als je zonder speciale reden eens wilt praten. Het maakt daarbij niet uit of je kort of lang in behandeling bent. We kunnen je op verschillende manieren ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • individuele gesprekken met aandacht voor levens- en zingevingsvragen
  • begeleiden van groepsgesprekken over belangrijke thema’s in het leven en het uitwisselen van ervaringsverhalen hieromtrent
  • rituele begeleiding, zoals het met symbolen ondersteunen bij het maken van nieuwe stappen in je leven, verzorgen van een herdenkings- of afscheidsdienst na een overlijden
  • ondersteuning bij vragen rondom leven en dood

Praktische informatie
Als je opgenomen bent of in behandeling bent bij GGZ Oost Brabant kun je een beroep doen op de Dienst Levensoriëntatie. Ook zijn we beschikbaar voor je familieleden en naasten. Jouw levensthema’s of zingevingvragen staan centraal. Lees ook eens ons boekje 'Zin doet leven'. 

Contact
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.