Menu

banner-historie

Banner Klik kaart

Sinds 1832

'Ad omne opus bonum paratus', tot elk goed werk bereid. De Boekelse Congregatie Broeders Penitenten maakte haar motto waar, toen zij zich in 1832 als eerste congregatie in Nederland officieel aan de zorg voor 'krankzinnigen' wijdde. Bijna veertig jaar later (in 1870) zette de Congregatie van de Zusters van Barmhartigheid op Coudewater eenzelfde stap, toen ze besloot zich in te zetten voor het nieuwe psychiatrisch ziekenhuis op hun landgoed.

Uit pure onmacht en onwetendheid maakten ook de broeders van Huize Padua en de zusters en broeders van Coudewater in de beginjaren gebruik van opsluiting en dwangmiddelen om agressieve patiënten beheersbaar te houden. Mede door (aangescherpte) wetgeving werd in de loop der jaren steeds meer geëxperimenteerd met medicijnen, behandelingen en allerlei vormen van therapie om verbetering in de situatie te brengen.

Arbeidstherapie

Vooral dankzij de medicijnen verbeterde de sfeer aanmerkelijk. Het bed maakte plaats voor de werkplaats. In Boekel verbouwden de mannen in de jaren dertig tarwe en rogge en zorgden ze voor de koeien, kippen en varkens. De bewoners van Coudewater pluisden onder andere wol voor matrasvullingen en stripten tabaksbladeren. Het tuinbouwbedrijf leverde jaarlijks een rijke oogst aan groenten en fruit op. Tot de jaren zestig en zeventig werden psychiatrische patiënten zoveel mogelijk geïsoleerd van de samenleving, uit angst voor ongeregeldheden. De maatschappelijke bewustwording in de periode daarna zorgde er echter voor dat ze steeds meer vrijheid en zelfstandigheid kregen.

Samenwerking

In de jaren tachtig beginnen Coudewater en Huize Padua voorzichtig aan elkaar te snuffelen. En wat blijkt: een samenwerking biedt prachtige kansen! Onder de nieuwe naam Instituut voor Psychiatrische Zorg (IPZ) richten ze zich vanaf 1990 op een gezamenlijke toekomst. In 1995 fuseert het IPZ met twee andere grote partijen: het Regionaal Instituut voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg (RIAGG) Noord-Oost Noord-Brabant en de Regionale Instelling Beschermende Woonvormen (RIBW). Begin 1998 is ook de juridische fusie rond en is de Stichting Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) Oost Brabant een feit. Van preventie tot nazorg, van ambulante behandeling tot opname, wonen en werken; we bieden het sindsdien allemaal.

© 2014 GGZ Oost Brabant | InformatieveiligheidDisclaimer Privacy-statement ISO9001 ISO9001

Ga naar boven

Achtergrond-blauw