Menu

banner-wetenschappelijkonderzoek

Banner Klik kaart

Mark van Veen web‘Bij ISPB staat de samenwerking met de cliënt centraal’

Mark van Veen werkt als sociaal-psychiatrisch verpleegkundige (SPV) en verplegingswetenschapper bij GGZ Altrecht in Utrecht. Daarnaast werkt hij bij het lectoraat Sociale en Methodische Aspecten van Psychiatrische Zorg aan de Hogeschool Arnhem/Nijmegen. Daar is hij bezig met een promotieproject naar de (kosten)effectiviteit van Interpersoonlijke Sociaal Psychiatrische Begeleiding (ISPB) voor mensen met langdurige niet-psychotische psychiatrische stoornissen. GGZ Oost Brabant is een van de partners in dit onderzoek..

Waar gaat jouw onderzoek over?
“Mijn onderzoek gaat over de effectiviteit van ISPB versus de gebruikelijke zorg. ISPB is door dr. Bauke Koekkoek ontwikkeld voor mensen met ernstige en langdurige niet-psychotische psychiatrische problematiek, die langdurig of intensief gebruik maken van ambulante zorg maar daar geen positief resultaat bij behalen. ISPB kan worden uitgevoerd door SVP’ers en andere hbo-opgeleide zorgprofessionals. Binnen de ISPB is het erg belangrijk dat de behandelaar en de cliënt op gelijke voet staan, dat je samen doelen stelt voor de aankomende periode. Kortom; de samenwerking met de cliënt staat centraal.”

Waarom heb je voor dit onderzoek gekozen?
“Voor het onderzoek naar de effectiviteit van ISPB was de ontwikkelaar, Bauke Koekkoek, al wat langer op zoek naar een geschikt persoon. Dit zou iemand moeten zijn die het interessant vindt om (toegepast) wetenschappelijk onderzoek te doen maar ook veel ervaring heeft met de doelgroep en weet hoe het is om te werken in de langdurige psychiatrie. Ik zit zelf in het werkveld en merk dat we als verpleegkundige beroepsgroep soms handvatten missen om met deze doelgroep om te gaan. Het is belangrijk dat we als verpleegkundigen ons vak zo goed mogelijk uitoefenen en dit ook laten zien. ISPB sprak mij aan omdat het geschreven is voor een interessante doelgroep; mensen die door de hulpverlener als ‘moeilijk’ kunnen worden ervaren in het contact. En het begeleidingstraject is geschreven voor mijn professie. Zodoende zijn Bauke en ik in gesprek geraakt en is het tot een samenwerking gekomen.”

Wat wil je met dit onderzoek bereiken?
“Ongeveer 100.000 patiënten met langdurige niet-psychotische problematiek krijgen ieder jaar langdurige zorg. Zij kunnen hun voordeel hebben. Met dit onderzoek kan de psychiatrische zorg voor deze groep cliënten verbeteren door inzet van een gestructureerde, methodische manier van werken. Daarmee kan ook hun kwaliteit van leven en het sociaal netwerk verbeterd worden – met andere woorden; het psychisch en sociaal functioneren. En dit zou dan uiteindelijk kunnen zorgen voor een kostenbesparing in de zorg voor langdurige psychiatrische stoornissen.”

Hoe ziet het onderzoek eruit?
“Het onderzoek wordt uitgevoerd binnen drie GGZ-instellingen. De helft van de hulpverleners krijgt een training in ISPB en gaat deze gedurende een jaar toepassen bij een aantal van hun cliënten. De andere helft van de hulpverleners blijft doen wat ze gebruikelijk doet. We willen graag zestig cliënten en twaalf hulpverleners voor het onderzoek. Cliënten die in de groep met getrainde hulpverleners zitten, moeten misschien even wennen aan de nieuwe methode - zeker als ze hun hulpverlener al langere tijd zien. Cliënten en hulpverleners vullen voor aanvang en tijdens en na het onderzoek een aantal vragenlijst in waaruit uiteindelijk moet blijken of ISPB een effectieve methode is.”

Wie is je grote inspirator?
“Dat is lector en de grondlegger van ISPB dr. Bauke Koekkoek. Hij heeft zelf ook een verpleegkundige achtergrond en is al jaren actief om de verpleegkundige zorg te verbeteren. Hij is ook mijn dagelijkse begeleider bij dit onderzoek.”


Mark van Veen

Woont: in Utrecht met zijn vriendin en drie zoons

Hobby's: wandelen, volleybal en muziek luisteren

Ambitie: “Verder onderzoek blijven doen om de verpleegkundige zorg te verbeteren binnen de langdurige psychiatrie en daarnaast als verpleegkundige blijven werken.”

 

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlGGZ Oost Brabant is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

© 2014 GGZ Oost Brabant | PrivacyDisclaimer   ISO9001 ISO9001 NEN

Ga naar boven