Wat is trajectbegeleiding?
Trajectbegeleiding is er voor cliënten van GGZ Oost Brabant die hulp willen bij het behouden van of zoeken naar betaald werk en/of opleiding. Voor mensen met een psychische of psychiatrische aandoening is het vaak moeilijk om hun wens rond opleiding of werk te realiseren. Wij kunnen de juiste ondersteuning bieden bij het zoeken naar een passende opleiding of baan. Ook zij die werk hebben en die vast dreigen te lopen in hun baan of langdurig uitgevallen zijn, kunnen we ondersteunen. De trajectbegeleider heeft kennis over wet- en regelgeving en houdt hier uiteraard rekening mee in de adviezen die worden gegeven.
Waarom is trajectbegeleiding belangrijk?
Iedereen wil iets betekenen voor de maatschappij. Het doen van werk vergroot het gevoel van eigenwaarde, zorgt voor zelfvertrouwen en een dagritme. Als mensen gaan werken heeft dat vaak een gunstig effect op andere aspecten, zoals een sociaal isolement doorbreken en financieel onafhankelijk zijn. Daarnaast draagt het bij aan een sneller herstel. Een trajectbegeleider ondersteunt bij het verkrijgen en/of behouden van werk en/of opleiding. Omdat elk mens anders is, is trajectbegeleiding maatwerk. Client en trajectbegeleider kijken samen naar wat nodig is.
Onze werkwijze
Wij werken volgens de IPS-methodiek. IPS staat voor Individuele Plaatsing en Steun. Het betekent dat:
-
-
-
-
- - iedere cliënt die een reguliere baan wil, kan meedoen (‘zero exclusion’);
- - de arbeidswensen van de cliënt centraal staan;
- - er snel wordt gezocht naar een baan;
- - we onze cliënten zo goed en snel mogelijk met maatwerk helpen, zodat ze hun werk/opleiding kunnen blijven doen of iets vinden dat bij hen past;
- - we, in overleg met de cliënt, hierbij het persoonlijk netwerk, zoals partner/ familie betrekken.
-
-
-
Er zijn drie fasen die de cliënt samen met de trajectbegeleider doorloopt:
- Kennismaking en assessment
- Zoeken naar geschikte werkplek/opleiding
- Plaatsing en coaching op werkplek/opleiding
Kennismaking en assessment
Na een uitgebreide kennismaking onderzoeken we: ‘Waar haal je voldoening uit? Waar wil je naartoe groeien? Hoe ziet jouw ideale baan of opleiding eruit? En wat ligt binnen jouw mogelijkheden?’ De trajectbegeleider stelt deze vragen om te ontdekken wat de wensen en mogelijkheden zijn van de cliënt. Deze worden vastgelegd in een trajectplan.
Heb je problemen op je werk of ben je in de ziektewet? Ook hierbij kunnen we ondersteunen door de situatie te verhelderen en indien nodig samen met werkgever en/of UWV in gesprek te gaan.
In samenspraak met de cliënt betrekken we het netwerk en stemmen we af welke ondersteuning zij kunnen bieden. Zo kan familie bijvoorbeeld ondersteunen door te helpen bij praktische zaken, maar ook door hun betrokkenheid te tonen. Werkgevers kunnen helpend zijn als ze aanpassingen doorvoeren in het takenpakket of de werkomgeving. Dat kan zoiets simpels zijn als het aantal prikkels verminderen, of een takenlijst op een zichtbare plek ophangen om te zorgen voor houvast. Kleine aanpassingen kunnen vaak al een groot verschil maken.
Ons uitgangspunt is dat we cliënten ondersteunen bij het vinden van een opleiding of betaalde baan. Soms is dat niet direct haalbaar. Ook dan kunnen we natuurlijk nog iets betekenen. We werken dan volgens de Individuele Vraaggerichte Benadering (IVB). Dat wil zeggen dat we gebruikmaken van tussenstappen. De cliënt gaat dan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen of komt terecht bij een werkervaringsplek. Op die manier kan aan leerpunten worden gewerkt en ervaring worden opgedaan met (vaak) als resultaat dat er alsnog naar die betaalde baan wordt doorgestroomd.
Info voor cliënten
Ben je in zorg bij GGZ Oost Brabant en kun je ondersteuning gebruiken bij het vinden of behouden van betaald werk of je opleiding? Of heb je vragen over je uitkering? Dan kun je terecht bij de medewerkers van Trajectbegeleiding werk & opleiding. Trajectbegeleiders ondersteunen je om -tijdens je behandeling- een baan/opleiding te vinden of te behouden.
Hoe ondersteunen we jou?
Eerst maken we kennis en stellen we je allerlei vragen om te ontdekken wat je wensen en mogelijkheden zijn. Daarna zoeken we samen naar een geschikte baan of opleiding. Als je die baan/opleiding gevonden hebt, kijken we samen naar hoe betrokken we blijven. Jij geeft aan wat je nodig hebt om je werk/opleiding zo goed mogelijk te kunnen doen. Wil je meer weten over de manier waarop we werken? Kijk dan bij onze werkwijze.
Wat kost trajectbegeleiding?
De eerste acht gesprekken met een trajectbegeleider worden betaald vanuit de zorgverzekeringswet. Zijn meer gesprekken nodig? De trajectbegeleider helpt je zoeken naar mogelijkheden voor een vervolgtraject. Denk bijvoorbeeld aan financiering door het UWV, de gemeente of een werkgever.
Aanmelden voor trajectbegeleiding?
Wil jij meer weten over wat we voor jou kunnen betekenen? Klik hier om te zien of in jouw behandelteam een trajectbegeleider werkzaam is. Ben je in behandeling bij een van de andere teams, overleg dan met je behandelaar.
Contact
Coördinator:
Marjon Donkers
M 06 – 109 51 430
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Of neem contact op met een van onze trajectbegeleiders.